Äta blommor? Drömmar föds på Wijs trädgårdar!

Ett besök som gav mycket mer än vi trott. Det var känslan efter en heldag i Wijs trädgårdar.  Vi har hamnat i Ockelbo och det enda vi visste om det här samhället var typ att kronprinsessans make är härifrån. Men så tog vi en mysig dag i en surrande trädgård.

 

wijs trädgårdar

Ombyte förnöjer

Det visar sig att det är brunskyltat (= sevärdhet) Wijs trädgårdar precis bredvid vår camping och vid lite googling visar det sig vara ett mycket omtyckt utflyktsmål. Hittills har vi gjort sommarland, gått guidad visning på en herrgård, promenerat på en kilometer lång brygga, vandrat i fjäll, utvecklats på mtb, hängt vid stranden, njutit av en båttur, lärt oss om vår historia, besökt ett flygmuseum med mera. Men strosat i trädgårdar har vi inte. Förrän idag. Nu har vi fått massor av idéer som vi vill förverkliga!

 

wijs trädgårdar, idéer

Trädgårdsdrömmar

Vi följer en karta och det är spännande humletunnlar, en lekpark och häftiga konstverk som inleder besöket.

 

wijs trädgårdar, karta för alla

wijs trädgårdar, karta

wijs trädgårdar, lekpark

 

I värmen dyker sedan den lilla badplatsen upp precis i rättan tid på rundturen. Bad och bus innan vi köper oss en pizzabulle. Ja, och en hel del julklappar hittar vi också i den lilla ekobutiken.

 

wijs trädgårdar, bad

wij trädgårdar, ekobutik

 

Sedan blir det riktigt spännande och ett slumrande intresse väcks till liv hos flera av oss. Rejäla växthus och ett glatt trädgårdsland  ger drömmar om egna odlingar. Agnes önskar att hon hade ett anteckningsblock så att hon kunde skriva upp allt hon vill odla. När det sedan på en skylt står ätliga blommor då håller alla barns ögon på att poppa ut. ÄTA BLOMMOR?!?!

 

wijs trädgårdar, köksträdgård

wijs trädgårdar, växthus

wijs trädgårdar, ätliga växter

wijs trädgårdar, vattenspridare

Surrande i Wijs trädgårdar

Överallt finns ett intressant fokus på insekter, kunskap om humlor och bin finns på flera skyltar runt omkring. I deras Surrande trädgård stannar vi länge. Det är kojor, hinderbana, mogna smultron och enormt vackert blommande dahlior.

 

wijs trädgårdar, balansgång

wijs trädgårdar, tunnel

wijs trädgårdar, koja

wijs trädgårdar, smultron på strå

Fokus på barnen

Det låter rätt tråkigt med en heldag i en trädgårdspark. Men det är superspännande för barnen. Dels för att det är så mycket ätligt men det finns också en skyltserie riktad till barnen. Dessa gjorde att vi fick barnen att leta vidare och när belöningen var ett fint diplom och målarbilder så var det verkligen värt det!

 

wijs trädgårdar, skyltar för barn

Örter och medicinalväxter väckte intresse

Enda smolket i bägaren var att den varma sommaren gjort att mycket redan var utblommat, nästan inga rosor fanns att dofta på. Men när vi sedan trillade in i örtträdgården så fick vi alla förnyad energi. Så himla intressant med alla dessa växter som går att använda. Det fanns dessutom ett orangeri där de visade olika sorters scrubbs, pulver och krämer gjorda med växter som fanns i trädgården.

 

wijs trädgårdar, scrubbtest

wijs trädgårdar, scrubb

wijs trädgårdar, visdomsord

Äta blommor?!

Efter att ha njutit av Wijs trädgårdar i över 4 timmar promenerade vi bort till badplatsen för lite mellis och såklart för att svalka oss igen.

 

ockelbo bad

 

På kvällen sedan bjöd pappan med hela familjen på fin middag på restaurangen. Och till barnens lycka/förfäran serverades deras mat dekorerad med blommor. ÄTA BLOMMOR!

 

wijs trädgårdar, restaurang

wijs trädgårdar, middag

wijs trädgårdar, fin mat

wijs trädgårdar, äta blommor

En tanke på “Äta blommor? Drömmar föds på Wijs trädgårdar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *