Campinglivet, äventyret mellan äventyren

Nu har vi varit på vår resa i nästan 4 veckor. På midsommarafton styrde vi kosan norrut och började det för oss nya och spännande campinglivet. Det här passar den här knäppa äventyrsfamiljen, det är liksom ett äventyr mellan äventyren. Fast det är en vardag med frukost, lunch, middag och däremellan en rad mellanmål så är det lika spännande varje gång. Hur ser köket ut, kommer duschen kosta, finns det wifi, hur är grannarna osv. Campinglivet är svårt att beskriva. Förmodligen så antingen älskar eller hatar du det. Vi skulle testa i år. Om vi pallade med det. Hittills har campinglivet bara bjudit på härliga äventyr! Här kommer lite om hur vi haft det ”mellan äventyren” 🙂

 

Inte alltid vad vi tror

Det började med att vi insåg att vi inte egentligen hade några planer för midsommarafton. Vi var så inställda på att vi skulle packa så mycket vi bara hann och sedan bege oss tidigt midsommardagen. Att då vid 14-tiden inse att vi var i stort sett klara gjorde att ett snabbt rådslag gav beslutet att packa klart och faktiskt ge oss av redan under eftermiddagen. Vi hamnade på Grässjöns camping där vi gjorde vår första upptäckt – det är inte självklart att det finns kök… Men mysig midsommarmat fick vi i alla fall med både sill, jordgubbar och sommarsånger. Och såklart plockades det 7 sorters blommor på kvällen!

 

campinglivet, camping utan kök

campinglivet, midsommarmat

campinglivet, 7 sorters blommor

 

Siljantur

Med en lärdom rikare i bagaget så blev vi lite mer frågvisa inför nästa bokning men tydligen inte tillräckligt… För när vi hade efterfrågat wifi (en av Sveriges matcher i VM var på gång) och kök så fick vi glatt svar att det fanns. Att det var två elplattor och ett vattenkokare utomhus framgick inte, inte heller att wifi:t bara funkade precis vid receptionen och inte orkade med mer än typ kolla vädret… Men trevligt var det på Siljansnäs Camping, vi hade en toppenbra plats precis vid sjön och en lekplats precis utanför. En tur till Leksands Sommarland gjorde det ju inte sämre 😉

 

campinglivet, med kök?

campinglivet, VM

campinglivet, fotbollsVM 2018

campinglivet, Siljansnäs

Damm och renar blir vardag

Efter Siljanturen pausade vi campinglivet lite med några dagar i stugan i Lofsdalen där vi mötte upp mormor och morfar. Här fick även vi föräldrar lite egentid, både genom att testa e-mountainbike och en natts björnspaning. Men vi hann även hitta ett nytt smultronställe, en vandring till Digervålen. Ja, och så renarna då som besökte oss varje eftermiddag…

 

lofsdalen, stugliv

lofsdalen, plockepin med morfar

 

En hel vecka på samma ställe…

När vi sedan packade ihop oss var det Idre och Friluftsfrämjandets ledarvecka som var nästa mål. Här hängde vi i en hel vecka. Campinglivet blev vardag där damm och renar var ett stående inslag… Det var nästan bara vi där eftersom detta främst är en vintercamping, det innebär också att det är grus och sand ÖVERALLT. Men jösses så fina serviceutrymmen som finns där! Kök med flera vaskar, spis med ugn och både kyl och frys. WC-hus, tvättstuga och dessutom en bastu mellan duschrummen. Perfekt när vi har dagarna fulla med aktiviteter och eldningsförbud gäller. Tack vare mormor hade vi förgjort massor av mat så när vi vrålhungriga trillade in på campingen var det bara att värma på lite snabbt. På kvällarna blev det både lite spel, läsning och ibland kopplade vi upp oss på wifi:t och såg faktiskt något avsnitt av programmet Sommarlov. Men varje kväll fick vi också schasa bort renar från vårt tvättställ…

 

campinglivet, Idre fjäll

campinglivet, utsikt

campinglivet, renar

Provar något nytt

Nu börjar vi få lite ovanor av att vara på samma ställe ett längre tag så det var dags att packa ihop och ge oss ut på nya äventyr. Under veckan i Idre har vi provat mycket nytt och den vågen surfar vi vidare på. Vi insåg ganska snabbt att många skulle ge sig iväg till Grövelsjön (vi vandrade till Silverfallet förra året) och vi kramade Eskilstunafamiljen som skulle upptäcka lite i Falun. Själva siktade vi in oss på att prova något nytt, vi skulle fjällvandra för första gången! En hel del lärdomar drog vi även där och toppade hela turen med ett besök på Helagsglaciären!

 

campinglivet, lunchförberedelser

Lunchförberedelser inför vandringsturen

Östersund – en barnvänlig pärla

Campinglivet har som ni förstår varit lite blandat för oss. Hela tiden har vår lilla husvagn varit utgångspunkten men vi hann med både stugliv i Lofsdalen, fjällstationens lyx och i Östersund blev vi nu bortskämda av släkten. Det är ingen underdrift att vi njöt av att rulla in till färdig middag och varm dusch! Släkten är bäst, så är det bara <3 Här blev det verkligen glamping, några sov inomhus och några av oss njöt av all plats som blev i husvagnen.

 

campinglivet, släkten är bäst

 

Här blev vi kvar lite längre än vi kanske trodde men det fanns ju så mycket att göra och se! Första dagen tänkte vi oss en lite lugnare dag med sightseeing i Östersunds stadskärna men det slutade med ett besök på deras akutmottagning efter att en av vildungarna lyckades landa på en uppstickande bult nedanför ett av alla deras lekvänliga sjöodjur. Efter kontakt med dem som levererar Birger så ska de fixa till detta men håll gärna koll innan barnen klättrar upp om ni är där.

 

campinglivet, akutmottagningen

Efter 8 dagar togs stygnen bort efter ett besök på Alnöns vårdcentral.

 

Vi hade också två dagar på Jamtli och ett nattligt besök på ett museum men dessa äventyr förtjänar egna inlägg!

Campinglivet ger vänner för livet!

Redan i Idre så skaffade Greta en vän för livet, det var sorg när det kramades till avsked. Svårt att föreställa sig att denna vänskapsbacill även skulle drabba hela familjen men så var det.

 

campinglivet, nya vänner

Härliga friluftsvänner som vi redan längtar efter att träffa igen

 

Men att det skulle ske två gånger på samma resa gick inte att föreställa sig… Men på campingen Friluftsbyn utanför Örnsköldsvik sa det klick. Bredvid oss, ungefär samtidigt som oss, ställdes en vagn från -83 upp och där kom den första ”love of campinglivet”. Barnen började leka men vi vuxna kunde inte sluta prata heller 🙂 Utflykter gjordes tillsammans (bland annat tog vi oss till Skulebergets topp och en båttur till Ulvön) och på kvällarna drog vi ihop våra campingset.

 

campinglivet, Friluftsbyn

Tyvärr var Friluftsbyns serviceutrymmen totalt underdimensionerade för antalet besökare, varmvatten tog slut och sopberg byggdes. Ständiga köer till toaletter, dusch och tvätt. Men mysigt och med stor potential!

 

campinglivet, Skuleberget

campinglivet, havsbad

campinglivet, Ulvön

 

Egentligen skulle de åkt hem efter 3 nätter men tillsammans intog vi nästa camping, Hårsång/Hörsång, där vi byggde ett camp i ytterligare några nätter. Dagen hängde vi på stranden och bara njöt av värmeböljan som sveper över Sverige.  Campinglivet lockar fortfarande!

 

campinglivet, camp

campinglivet, dag på stranden

campinglivet,vänner för livet

Att säga Hej Då var inte lätt, men det blir förhoppningsvis snarare ett På Återseende!

 

Campinglivet även i regn

Nästa anhalt var efter tips Mellanfjärden för ett besök på Trolska Skogen. En helt annan sorts camping. Gräsplan precis vid vattnet. Ett vackert litet fiskeläge med en restaurang som platsar i White Guide och nära till Trolska Skogen. Servicehuset är perfekt för oss nu när det började ösregna. Stort matbord, rejält riktigt kök – med diskmaskin! Gratis dusch och tvättmöjligheter samt fräscha toaletter.

 

campinglivet, Mellanfjärden

campinglivet, servicehus

campinglivet, campinghund

 

Mys i husvagnen var precis vad vi behövde efter att ha levt campinglivet med salta bad och sandstrand.

 

campinglivet, mysfamilj

 

Campinglivet är ju så olika

Vår erfarenhet bygger ju just nu alltså på en husvagn med typ 2 bäddar (vi har byggt på en överslaf, sover två i varje säng samt oftast blåser upp en luftmadrass i förtältet) för oss alla 6 + en hund. För att få plats överhuvudtaget så är toautrymmet ett förråd och köket består av vattenkokare, micro och en kyl. Vi har packat i lådor som sedan ställs under husvagnen och i förtältet (som är en resevariant). Vaccumsäckar är guld för att få med sig skrymmande mjuka saker så som regnkläder och förstärkningsplagg.

 

campinglivet, förtält

campinglivet, förtältet

En låda leksaker, en stund i förtältet efter en heldagsutflykt

 

campinglivet, diskning

Alla har olika uppgifter vid avfärd; Greta och Agnes har varit och diskat!

Drömmen lever

Självklart drömmer vi om mer utrymme, framförallt sängplatser men detta har fungerat långt över förväntan och det enda är just oron för om vår lilla Tec King från -88 ska fixa campinglivet med den här äventyrsfamiljen. Framöver behöver vi ta beslut om det här sättet att resa funkar för oss. Då måste vi nog spara ihop till en lite större modell. Som det är nu lutar det åt att husvagn är vår väg ut på fortsatta äventyr! Vi hade ju många funderingar kring hur det skulle bli, hur vi tänkte använda husvagnen och hittills har mycket av det vi hoppats på besannats!

 

campinglivet

Hur är det, har ni provat campinglivet?

8 tankar om “Campinglivet, äventyret mellan äventyren

 1. Wow. Vilken semesterresa! Så kul att följa och riktigt härligt att hänga med er irl.

 2. Vilken härlig resa ni gjort! Jättekul att läsa om. Måste säga att er blogg verkligen inspirerar. Man blir hur sugen som helst på att dra norrut med husvagnen. Blir kanske nästa år. Vi är också nybörjarcampare och gillar verkligen friheten i att kunna slå sig ner där man känner för.
  Ha det gott och en fortsatt härlig sommar!
  /Husvagnsprinsessan

  1. Så roligt att få höra! Det finns så många pärlor norröver så vi vill däråt igen trots så mycket vi redan upptäckt 🙂 Önskar er en härlig fortsatt campingsäsong!

 3. Jätteroligt att läsa! Vi saknar er mysiga familj redan! Hoppas att vi inte förvrängt era barns tankar kring vilka regler som gäller för när man ska äta, sova m.m 😉 Kram från fam. Kling 🙂

  1. Haha, vi har lärt oss så många nya (o)vanor 😉 Jag har redan kollat hus på hemnet men än inget napp hehe.

 4. Vad mycket äventyr ni varit med om under sommaren. Även de små äventyren räknas ju.
  Riktigt sugen på husvagnssemester blir jag när jag läser om hur bra ni haft det.

  1. Åh tack, och vi längtar ut igen! – vi ska bara lösa det där med en modell större husvagn… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *