Snabbguide för nybörjarvandring från Kläppen (Ljungdalen) till Helags Fjällstation

Här kommer en liten snabbguide för dig som aldrig varit i trakterna kring Helags Fjällstation tidigare, bra saker vi önskat att vi visste när vi skulle ge oss ut första gången… Vi var här första helgen i juli 2018, en hel del vandrare som träffas på fjällstationen men vi gick långa sträckor utan att möta någon under själva turen. 

 

Snabbguide, solovandring

Praktiska detaljer samlat i en snabbguide

De första 5-6 km är låglandsvandring (beskrivs som ”skyddad terräng) i Kesudalen. Dvs mycket mygg, växtlighet och en del stugor. Glöm inte myggmedel!

 

snabbguide, låglandsvandring

 

Första skylten som kommer är vinterled höger, sväng inte där utan följ grusvägen en bit till. Den avslutas vid en privat parkering. Sedan följer orangemärkt stig.

 

snabbguide, grusväg första biten

 

Det är ont om skyltar, vill ni ha koll på antal kilometer så använd en app eller läs avstånd på karta.

 

snabbguide, skylt

 

Det är en jokk som ska korsas. Nu med lågt vattenstånd kunde vi hoppa på stenar men annars hade det varit ett vad.

 

snabbguide, jokk

 

Det finns många vattendrag som korsar leden även nu med så långvarig torka. Inget extra vatten behövde bäras till oss eller hunden.

 

snabbguide, torka 2018

 

Sommaren 2018 byggs det för fullt. Du kan få se helikopter leverera material men också få delar av vyn lite ”förstörd” av att befinna dig mitt i en byggarbetsplats. Men vilken fin bastu det blir!!

 

snabbguide, helikopter

 

Praktiska ”bra att veta”

Helags Fjällstation har en storstuga där reception finns, där all mat serveras och där den lilla butiken finns. I Sunnan-huset får hundar bo och där finns ett torkrum som får användas mellan 8-22. Där finns också ett självhushållningskök med kokplattor, lite köksutrusning, vattenkokare och vatten tar du från kran fäst på väggen vid en stor zinkvask. OBS – ingen kyl eller frys (så ingen idé att släpa med t.ex kylklampar).

 

snabbguide, Helags fjällstation

 

 

De flesta har med sig sk foppatofflor vilket är en hit vid transport mellan hus, toalett, bastu osv. Dessutom ska skorna av i alla hus! De är också bra om det blir aktuellt att vada över vattendrag…

 

snabbguide, foppatofflor

 

Lakan finns att hyra, dock ska dessa transporteras tur och retur till ett tvätteri i Östersund. Med all miljöpåverkan som blir längs vägen så är både fjällstationens och vårt tips att införskaffa lätta reselakan även inför kortare turer (tips, kan även användas i sovsäck!).

 

snabbguide, lakan att hyra

 

Det finns wifi, det är lite skakigt. 3-nätet funkar inte alls, Telia funkar helt ok. Men det behövs väl inte mer än till att lämna färdmeddelande eller hur? 😉 Det finns lite spel att låna där och väldigt många härliga människor att byta erfarenheter med, så passa på!

 

snabbguide, yatzy

 

Parkeringen vid Kläppen kostar några kronor per dygn. Där finns omklädningsrum och dass samt sopstation och vattenpåfyllning.

Bra länkar att ha surfat förbi innan…

Klicka på den mörkare blå texten så hamnar ni direkt på sidan för mer läsning!

Vår vandring med barn från Kläppen till Helags Fjällstation

Besöket på glaciären

Topptur prisad av National Geographic

Mer om fjällräven

Det ska vara fint att cykla i området, Helena har ett härligt inlägg när hon får med sig 13-åriga dottern.

Ja, och självklart STF och Helags fjällstation! Tänk på att boka bädd innan om det är högsäsong (från mitten av juli) då det ofta är fullt!

 

Nu hoppas vi att ni haft lite nytta av vår snabbguide – självklart kan ni komma i kontakt med oss via sociala medier om det är något vi glömt dela med oss av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *