Glaciär! Om snö i juli och 5000 år gammal is

Det finns en glaciär här! Inte bara snöfläckar utan en glaciär! Det skulle kunna vara (och var, också, i sanningens namn) ett fascinerat barns utrop. Men det är pappa Geografilärare som hittat ett drömutflyktsmål.

 

glaciär, geografilärare

Välkommet regn och välkommen vila

När vi vaknade på morgonen dag 2 på Helags fjällstation (vi hade vandrat hit från Kläppen i Ljungdalen dagen innan) så smattrade regnet mot rutorna. Känslan av att sitta i en stuga, fortfarande sådär nöjt sliten i kroppen och se ruskvädret utanför är rätt go. Vi var förberedda på detta så efter lång frukost där nästan allt från buffén provsmakades så laddade barnen för kortspel i fotogenlampans sken vid en värmande brasa tillsammans med pappan.

 

glaciär, fjällväder

glaciär, frukostbuffé

glaciär, kortspel

 

Mamma Elins längtan ut på fjället var för stark, och hundens behov av promenad stort. Så dessa två tog en tur i området. Dofterna och hur vädret gjorde miljön än mer dramatiska gjorde utflykten till en höjdpunkt.

 

glaciär, regn i fjällen

glaciär, fjällväder

Topptur i strålande solsken

Efter en omgång Alfapet med mamman så lagades det lunch i det spartanska självhushållningsköket. På eftermiddagen lovade väderleksrapporterna att det skulle klarna upp. Och visst blev det så! En utflykt uppåt mot snö, utsikt och kanske kanske ända till Helags glaciär planerades.

 

glaciär, alfapet

 

Längs med stigen blev det som på avstånd såg ut som en liten fjällbäck en forsande älv. Greta och Irma förvandlades till två Ronja Rövardöttrar som skulle öva sig på att akta sig för fallet. Det gick väl sådär… Men vad är väl några blöta skor mot lyckliga ungar som klättrar höjdmeter efter höjdmeter med stora leenden på läpparna.

 

 

Solen letade sig fram och lagom tills vi nådde första snöhögen så värmde den gott. Vi låtsades ofta behöva hämta andan för att kunna stanna för att njuta av hur dalen och fjället bredde ut sig nedanför våra fötter.

 

glaciär, solsken

glaciär, snö i juli

glaciär, paus

foto av Salim, 4 år

En riktig glaciär!

På en platå tog vi välförtjänt fikapaus. Vi tittade på hur molnen gjorde skuggfläckar nedanför och pratade om det tokiga med snö i juli samtidigt som vi njöt av över 20 graders värme.

 

glaciär, utsikt

glaciär, snöbollskastning

glaciär, snöängel

glaciär, pulka

 

Mamma Elin och lillebror påbörjade sedan hemfärden för att förbereda bastu och spara på krafterna inför morgondagens vandring tillbaka.

 

glaciär, glädje

glaciär, helagsfjällen

 

Men pappan, hunden och skolbarnen kämpade på ända upp till den 5000 år gamla isen. En riktig glaciär! Helagsglaciären.

 

glaciär, vandra med hund

glaciär, vy

glaciär, 5000 år

Bastu hör fjällen till, och god mat!

Dagen avslutades med en stund i den vedeldad bastun (med tillhörande dopp i fjällbäcken) innan det var dags för lyxig middag. Den här kvällen bjöds det på regnbåge och till efterrätt även idag tryffel, med tranbär.

 

glaciär, regnbågslax

glaciär, solnedgång

Om vi sov gott? Mmmmm….

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *