- Att aldrig riktigt veta vad det kommer bli för väder, när årstiden inte riktigt bjuder på det förväntade och en budget som kräver hållbarhet och smarta lösningar – ja, då satsar vi på våra allsäsongskläder!
Vind- och vattentålighet värderar vi högt, dessa kläder funkar även mitt i kallaste vintern om de kompletteras med underställ och en skaljacka.
En allsäsongsgarderob för en aktiv familj
Grunden är det välkända lager på lager, eller ”som en lök” som vi pratar om det med våra barn. Här kan ni också läsa om hur vi tänker kring att ta ut en bebis i kyla.
Understället
Underställ använder vi nästan jämt nu för tiden… I alla väder, från 8 plusgrader ner till 30 minusgrader så är understället vår självklara bas bland allsäsongskläderna. Om det så är på promenaden, en heldag i skogen, jaktsäsong, friluftsdagen på skolan, under hockeyutrustningen eller skidturen. Ett bra underställ med rätt kvaliteter funkar och tål att användas runt 150 dagar om året! Det vi värderar högst är värmehållande kvaliteter och förmåga att transportera bort fukt. Självklart är det skönt att slippa känna sig besvärad i stugan när man strosar runt före och efter äventyret så passform är ju trevligt. Men funktion slår stil i allt…
Överdrag – jacka och byxa som tål det mesta
För personer med ett rikt aktivt liv, särskilt om friluftsliv och utomhusaktiviteter är en stor del i vardag och på fritiden, så blir det viktigt att hitta rätt ytterplagg. Och då behöver de kunna funka i många väder, eller i inget väder alls (som vintern 2019/2020 alltså…). För oss handlar det också om att kunna slippa ha hundra olika uppsättningar kläder för att fylla alla behov, det blir viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv med allsäsongskläder. Att kläder efter väder också är kläder i alla väder.
Ytterplaggen behöver alltså kunna hålla värmen hos frusna skidåkare och ha detaljer som stänger ute snöstormen. Men samtidigt andas, vara smidig och följsamma för mer rörelsekrävande aktiviteter som naturparkour, cykelturen eller vandringen. Den behöver också vara vind- och vattentålig för vardagens alla utmaningar. Det handlar om att kunna klara regnskuren på väg till skolan och kustens hårda blåst.
Tänk att kunna ha samma skidställ oavsett om vi åker utför eller ”slättförs” (skånska för längdskidåkning)
Rörlighet och tålighet premierar vi högt, det blir ju ett antal tillfällen med ”närkontakt” mellan kläder och mark…
Utifrån de här parametrarna älskar vi utvecklingen som skett inom utförsåkningen, numera är de skalplagg som skapas för detta oftast de som möter våra behov allra bäst. De är inte längre tjocka, klumpiga och för en enda aktivitet utan deras funktion är anpassade för skidåkning i fler väder och därför också toppen för våra behov. De har blivit allsäsongskläder.
Komplementplagg till allsäsongskläder efter väder
Det finns några fler plagg i vår garderob av allsäsongskläder. Det är detaljerna som gör den komplett. Och nummer ett är den fantastiska buffen, denna accessoar som går att förändra i oändlighet! Som tunn mössa under tex hjälmar, som förstärkning under mössan under kalla eller blåsiga dagar, som hårband, som extra stopp för vinddrag vid handleden, som halsduk, som kylklamp varma dagar och som balaklava under skoterturen – ja, och vi upptäcker hela tiden fler panvändningsområden…!
Tjocktröja av tunn fleece är en favorit som återkommer. Det finns absolut nackdelar med fleece men funktionerna att det håller värme och samtidigt transporterar bort fukt gör att vi ständigt återkommer till dessa. Den gör oerhörd skillnad under jackan under kallare dagar och fungerar som en tunn jacka de varmare. Vi har provat väldigt väldigt många olika sorters tröjor och de funktioner vi mest uppskattar utöver ovan nämnda är dragkedja, stängbara fickor, lite högre krage och grälla färger.
Låter fånigt med färgerna kanske men att ha barn och vuxna ute i skogen i naturfärger är möjligen snyggt men ur säkerhetsperspektiv är färg oslagbart! Vi ser varandra på långt håll under svampturen, offpistsvängen, på jakten och i trafiken vilket är en enorm trygghet. Både för barnen som lätt identifierar sina föräldrar i olika sammanhang och för oss vuxna att kunna urskilja sina barn på bara någon sekund! Därför kvalar våra fleecetröjor in bland allsäsongskläderna.
Hållbarhet och miljöaspekter viktiga för allsäsongskläder
Det är en balansgång det där och som flerbarnsföräldrar så måste hållbarhet, miljöaspekter och ekonomiska förutsättningar få gå hand i hand. Vissa miljöaspekter i material får helt enkelt vägas upp av lång hållbarhet (möjligheten till att ärva vidare till syskon och i släktled, att det håller hela användningstiden osv) och att vi är noga med att det som vi köper verkligen används och används mycket. Det värsta är när något bara blir liggande, konsumtion när det är som värst.
Ärvd overall, fortfarande som ny, på barn nummer 4!
Sedan behöver vi väga in att barn växer ur kläder ganska fort kontra det ekonomiska värdet. Därför är allsäsongskläder så viktiga! Det är visserligen fantastiskt med att andrahandsmarknaden blivit så stor, och accepterad, men fortfarande måste vi ha en budget i balans så ibland behöver även priset faktiskt få spela en roll, det måste vara rimliga priser för just våra förutsättningar med antal barn och önskan om pengar över för de äventyr vi vill göra!
En liten men ytterst funktionell garderob med allsäsongskläder för en aktiv familj är ovärderligt ur så många perspektiv!