Så får du trygga barn i längdspåren, tips på vägen!

Längdskidåkning upplever vi som en av de bästa aktiviteterna vi gör vi med våra barn. Det är fysiskt, bjuder på underbara vyer, det går att variera både plats, längd, tempo, tid och så vidare. Numera åker alla våra barn självständigt i spåren. Och de är så trygga att de helst vill få ge sig ut på tur själva.. Det är bara föräldrarnas hjärta som flyttar upp till halsgropen under tiden deras trygga barn är själva iväg…

 

trygga barn på tur

 

1. Lekfullhet före prestation

 

  • Hitta glädjen genom att utgå från barnets nivå. Inget om hur andra gör, vad du gjorde som liten, vad du önskar i nuet osv. Utan vad driver just den här lilla personen? Här hemma har vi både tävlingsmänniskan, den sociala, filosofen och en livsnjutare… Krävs helt OLIKA infallsvinklar inför en skidtur…

 

  • Låt dem lära sig älska aktiviteten utifrån sin personlighet! T.ex vi kallar det inte för sport för att slippa trigga tävlingsmänniskan eller avskräcka filosofen…

 

 

 

2. Njutning och samhörighet

 

  • – mamma du säger alltid att vi ska njuta av utsikten! Gretas kommentar som är så talande för vad vi har för fokus. Att ta tiden att stanna upp och se, titta på omgivningarna tillsammans. Och det måste vi som vuxna ta ansvar för. Stanna, peka, prata. Visa på allt magiskt som finns i naturen runt omkring oss när vi åker. Då skapas känslan av en upplevelse tillsammans, att tiden är viktig. Att vi delar något. Ett minne att återkomma till. Att lägga diskussioner och samtal kring framöver.

 

  • FIKA! Absolut det viktigaste enligt de flesta barn. Också ofta det enda de berättar om efter turen… Och det är väl nästan det absolut enklaste sättet att signalera mys, gemenskap och njutning. Att det är något speciellt med just det här!

 

trygga barn njuter av utsikten

 

3. Våga variera – TRYGGA BARN kännER igen olika situationer

 

  • Även om fokus behöver vara på njutning och samhörighet så behöver det inte alltid vara på en långsam mystur. Ibland utmanar vi våra barn genom att kanske köra en kortare tur men med högre tempo. Självklart har vi pratat om det innan men det kan bli lite knorr längs med. Men när vi sedan kommer tillbaka efter en sådan snabb åkning så är det såååå stolta nöjda barn. Och så viktigt för att skapa trygga barn att de känner att de lär sig att det går att utmana sig själv om det behövs.

 

 

 

  • Stanna upp ibland och bara testa olika tekniker, prata igenom och tipsa lite. Visa själv, låt dem prova. Ha tålamod med fall och skynda inte på utan låt det ta tid! Att ramla ska inte vara något ”skamligt” utan lika naturlig del av att åka längdskidor som att glida i finfina spår. Ta tiden att lära ut hur de klarar av olika situationer t.ex uppförsbacke, nerförsbacke, svängar osv. Det gör barnen trygga i sin upplevelse av att kunna åka längdskidor. Och oftast gör det att de tycker att det blir en kul tur då de känner har något att göra – öva på något vi pratat om.

 

  • Inte alltid med föräldrarna! Så givande det är när de får dra ut med morbror eller kusin och plötsligt kan de använda alla sina färdigheter ”på riktigt”. Att höra samma tips från andra vuxna kan ibland landa så mycket bättre – haha.

 

trygga bar lär sig längdskidåkningsteknik

 

4. Låt dem prova själva!

 

  • Hitta ett eget varv i närheten, eller skapa ett i närheten – eller stanna kvar där ni är och låt dem åka en del själva eller låt dem åka före till nästa stopp osv

 

  • Använd teknikens under: sätt en app på dem och ge dem möjlighet att åka ett för dem redan känt spår, gärna med något annat barn. Ge ansvar och de tar ansvar! Men var beredd på att ha hjärtat i halsgropen som vuxen… Och ladda upp med rejält med tålamod – det tar längre tid, de ser och upplever HELT ANDRA SAKER än vad vi vuxna gör… Stoltheten när de kommer tillbaka går att ta på!

 

trygga barn, fjällsäkerhet

Tillbaka efter en längdtur själva som slutade i att det blåste upp till ”storm”. Spåren försvann och tjejerna tog beslutet att stanna vid ett träd och ringa en förälder. Åter efter en skotertur så bubblar om sin upplevelse, supernöjda och inte ett dugg rädda trots ”nödsituationen”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *