Föräldrarna har packat väskan, dragit på sig skidstället, vallat skidorna och ser fram emot en mysig familjetur i det strålande vädret. Men så sätter sig ena ungen ner mitt i spåret och vägrar åka vidare, gråter och har snor utsmetat i hela ansiktet. Det andra barnet sticker iväg långt före alla andra och fattar inte alls varför ni ska göra det här tillsammans, ni ska ju åka skidor och det är en sport. Ilskan bubblar upp hos både vuxen och barn. Föräldern som försöker få med sig det åkvägrande barnet står frysande och försöker få barnet att åka någon meter till medan de andra längre fram frysande står och irriterat ropar att de ska skynda sig… För vems skull ger vi oss in i det här, egentligen?
Den här lilla checklistan är vår egen lilla mentala påminnelse om vi ska ut, om det är med familjen eller med en grupp vänner spelar mindre roll. Det gäller att ha tänkt till kring vad det är vi vill uppnå med turen, och för vems skull gör vi det? Egentligen…
Förutsättningarna, vad kan vi klara? egentligen…
En riktigt viktig aspekt att ta in, oavsett vilka som ska med på turen, är att våga vara ärlig med vilka förutsättningar som råder i gruppen JUST DÅ. Det här kan vara så surt för en förälder som kollat vädret, handlat och förberett matsäck, planerat rutt och fixat med utrustningen för att allt ska vara perfekt. Bra start, viktiga saker på listan att ha förberett.
Statuskoll
Men så har någon sovit dåligt under natten, en annan vaknade alldeles för tidigt, någon kanske inte får i sig särskilt mycket frukost, ytterligare någon har verkligen ingen lust utan längtar efter att få mysa hemma istället. Vad är då förutsättningarna för att det ska bli en bra tur, egentligen…
Bit i det sura äpplet, våga konstatera statusen i alla medlemmar och fundera över om det kommer att påverka upplevelsen av turen. DET kan vara så att du vet att barnet som inte fick i sig frukosten kan hämta upp sig i första pausen. Som reseledaren då kanske får tidigarelägga, och öka matigheten i… (läs här för tips om utflyktsmat). Det kan också tyvärr vara så att mamman som inte sovit bra på hela natten inte kommer att ha tålamod nog under turen, och då kanske det faktiskt inte är värt att ge sig ut för att bara vara ovänner hela turen?
Stäm av hur vi har…
- sovit – kvällen innan, nattsömnen och morgonstunden?
- ätit – samma dag men också dagarna innan?
- tränat tidigare?
- psykisk status – hur är humöret?
- fysisk hälsa – hur känns kropparna?
- händelser – har det hänt något som kan påverka t.ex bråk?
Förkunskaper
Jo visst, som initiativtagare så har du en grundkänsla för att detta är en tur som kan bli bra. Men hur känner resten av gruppen? Egentligen… Kanske det finns någon som är rädd för nedförsbackar, någon som tycker att svängar är obehagliga, ytterligare någon som känner press över att klara mer än den själv tror, är någon av medlemmarna nybörjare osv…
Stäm av hur vi känner…
- att vi kan tekniken? (t.ex inte så van vid stakning i skidåkningen)
- finns det något vi är rädda för? (självinsikt)
- vad tycker vi att vi är bra på? (självförtroende)
- hur långt tror vi själva att vi orkar? (självkännedom)
- hur mycket har vi gjort liknande förut? (tex vandrat i fjäll)
Förväntningar, vad är det vi vill? egentligen…
Förväntningar, ett fint ord som handlar om vilken bild av det som kommer att ske de olika deltagarna har. Vad en friluftsintresserad pappa har för bild kanske inte alltid stämmer överens med äldsta barnets tankar kring hur turen kommer att vara. Här gäller det att skapa ett tillåtande och ärligt klimat! Självklart känner barnen av att den här turen är viktig för föräldern och kan ha svårt att erkänna hur de skulle vilja ha utflykten, egentligen…
Att samtala om…
-
-
- vad uppskattar de olika individerna på en tur?
-
Ett tips är att barnen kan få rita en teckning för att kunna förklara hur de önskar att det blir.
-
-
- delaktighet i planering
- rimlighet? föräldrarnas önskan, barnens kunskaper, gruppens nivå
-
”ut på tur, aldrig sur”, åker vi för att komma i mål? egentligen…
Men så kommer vi iväg. Alla är sugna och förberedda på vad som väntar. Men hur håller vi oss på humör, hur njuter vi av turen snarare än tjatar och skyndar på. Här är vår lilla lista på aktiviteter att ta till:
-
- Samtal – våga fråga och prata om det där som faktiskt inte alltid får plats i vardagen, eller lite mer om skolan än bara vad de åt till lunch eller om det var bra…
- Lekar; allt från att leta bokstäver i naturen längs med turen till en rejäl kurragömmastund under pausen.
- Pauser; om det går seg. Ta en till paus. Gör något annat, drick lite vatten, bygg en koja – ta bort prestationspressen om att komma fram!
- Hitta delmål: utsiktspunkt, kilometermärke, uppseendeväckande i naturen osv – så enkelt. Så drivande framåt 🙂 För ibland vill vi nog ändå faktiskt komma fram. Egentligen… Blink blink
Go tur!