Långberget – snösäkert längdskidåkningsmecka!

Långberget långt upp i norra Värmland är ett snösäkert längdskidmecka. Mamma Elin har testat Långbergets skidspår där längdfantaster kan nöta teknik och mil, det finns något för de flesta.

 

långberget, längdskidåkning

 

Långbergets skidspår

Skidstadion är hjärtat där samtliga spår utgår ifrån. Som ny besökare kan det te sig lite rörigt med start och mål om vartannat. Men när strukturen börjar klarna så är det ganska lätt att hitta ut. De flesta är 10 km med avgreningar på 2,5 km, 5 km och 7,5 km. Flera av spåren möts längs med turen och de ligger som i öglor ut från stadion. Detta gör att är ni ett sällskap så kan ni känna sällskap av varandra genom att möta på varandra ute i spåren även om ni väljer olika utmaningar för dagen.

 

långberget, toinibanan

 

Gröna Toini är Långbergets mest populära spår

Mjuka nedförslöpor och sega uppförsrakor tillsammans med långa stakningslängder är detta absolut Långbergets mest populära spår. Absolut också mest folk här så det gäller att ha tålamod med sina medåkare vare  sig det är att samla kilometer inför lopp, teknikträning eller skönåkning… 5 kilometer är också elupplyst om du vill ge dig ut kvällstid.

Fallbäcksbanan, rödvit utmaning

En mer kuperad bana som heller inte är särskilt folkrik jämfört med den gröna varianten. Det är liksom mer av allt längs det här spåret. En favorit i Långberget hos mamma Elin.

 

långberget, fallbäcksbanan

Vasabanan, en klassisk träningssträckning

Långbergets sporthotell bjuder på fina förutsättningar att förbereda sig inför olika lopp och anordnar även träningshelger inför t.ex vasaloppet och ibland anordnas det även seedningslopp på plats. Vasaloppsbanan är en lite längre sträckning på 18 km, 20 km eller 25 km. Lite mer osäkert om den är öppen dock, helgen vecka 5 var den inte öppen varken denna eller förra gången mamma Elin var på plats (2016).

Kombibanan, elljusspår och en rejäl utmaning

Några kombinationer som Långberget också bjuder på, ofta som komplement till  ”långåkning”, är kombibanan som är 4,2 km och det tuffare övre elljusspåret på 3,5 km. Kombibanan är ut på myren, alltså väldigt platt, och det enda spår där pulkor, hundar osv är tillåtet. Det finns också ett riktigt tufft spår, Petterbanan, vilket inte är något spår mamma Elin testat än…

 

 

Mat och boende – lite som förväntat

Vi bor i stuga med självhushåll när vi är på plats. Är det ett större sällskap kan vi tipsa om att ringa in och boka för att komma åt de stugor som finns ihopkopplade med en dörr mellan. Det vill säga att du inte behöver gå yttervägen för att hälsa på utan det är en känsla av en enda stor stuga. De vi har hittat finns på Tallvägen som dessutom är ganska nära skidstadion. I övrigt funkar det som på de flesta skidresorter. Det finns ett hotell som är kärnan i verksamheten. Det finns stugor, vandrarhem och även uppställningsplatser för husvagn. Det är rejäla uppför- och nerförsbackar från stugorna till stadion. En del sammanbinds av så kallade ”stigar” (sommartid är det vandringsleder), till exempel så om boendet är på Rönnvägen finns det en Rönnstigen och en Kärleksstigen.

 

långberget, pusshållplats

 

Café Ripan

En kombinerad skiduthyrning/sportshop och restaurang ligger i nära anslutning till Långbergets skidstadium. Där bredvid finns också en liten pist för utförsåkning som mest används som pulkabacke… På Café Ripan uppträder en återkommande gäst, Per i Vråa, som efter den klassiska tacobuffén bjuder på lika klassiska covers.

Långberget – ett litet ställe med mycket hjärta, och härliga skidspår!

Hela området kring Långberget andas personlighet och det är häftigt att vara på ett ställe som så tydligt låter längdskidåkningen vara hjärtat i verksamheten. Det är lugn och ro trots att det är mycket folk. Medelåldern är rätt hög men samtidigt så är det fina förutsättningar som lockar träningsdedikerade fantaster. Det enda som är ett litet minus är att spåren av någon anledning blir preparerade långt in på förmiddagen. Detta trots att besökarna är där för just längdskidåkningen och vår upplevelse är att de flesta försöker minst ett pass på förmiddagen och sedan kanske ett ytterligare på eftermiddagen. Att då komma ut till ospårad bana vid 10.30 känns lite märkligt. Men så bra spår det är när de är klara, woooow bara!!

 

långberget, ospårat

 

Summa summarum – åk till Långberget om ni vill fokusera på längdskidåkningen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *