Hitta Vilse – 3 punkter att prata med barn om innan…

Hitta Vilse är ett uttryck som kommer från Civilförsvarsförbundets material om att lära barn hantera om de kommer vilse. Här har vi inte gått kursen men har tagit till oss av andemeningen. Den som är att lära barnen innan något händer. Vi har samlat lite av hur vi pratar om detta med att hamna vilse, känslor som kan uppstå och även detta med att lita på att vuxna letar efter dig.

 

hitta vilse, barnen redo för tur

 

om du är vilse – KRAMA ETT TRÄD

Det som våra barn har tagit till sig allra mest är steg 1, att krama ett träd. Anledningen till att vi utgår från ett träd är ju framförallt att få barn som är vilse att stanna upp. De ska inte fortsätta springa eller försöka leta sig rätt utan bara stanna upp. Och känner du dig ensam så hjälper faktiskt en kram. Även om det är med ett träd. Låter kanske lite fånigt men så värt för ett barn som är lite rädd och vilse.

 

hitta vilse, krama ett träd

 

 

hålla sig varm och synas

Bygga en koja som dekoreras med färgglatt skräp men behålla kläderna på är fler tips för att hålla sig varm och synas. Dels så håller det känslorna i schack men också för att sysselsätta sig. Vi pratar om, och bygger tillsammans, golv, liten avskärmning som en trädgård osv. så att de har flera idéer med sig om de hittar sig själva i situationen av att vara vilse någon gång. Det är också värt att prata om att väder kan växla och hur det kan påverka.

 

hitta vilse, bygg en koja

hitta vilse, väderväxlingar

polisen är snäll!

Det här är något vi är noga med att förklara. Att även om bakgrunden till att barnet är vilse beror på att de kanske inte har lyssnat eller gjort som de vuxna säger så letar vi efter dem. Vi kommer inte att vara arga. Kommer det vuxna i närheten av där de är vilse ska de ropa och be om hjälp. Detta går ju emot vad som brukar diskuteras i vardagen om att inte prata med främlingar så det är en viktig punkt att prata med barnen om. Så att prata om att varselvästar betyder att det är vettiga vuxna är ett bra utgångsläge i diskussionen om att hitta vilse.

 

hitta vilse, vuxna letar efter dig!

 

Och att polisen är snäll! Att inte hota med att polisen ska ta barnen om de gör något dumt är för oss en självklarhet men vi har förstått att det ganska ofta är så att barn är rädda för polisen (det börjar ju kanske med att barnen inte lyssnar på en uppmanig…) och därför kanske till och med gömmer sig…

 

polisen är snäll, hitta vilse

Vid vandringen med kronprinsessan väckte även polisen nyfikenhet!

 

hitta vilse – ett fantastiskt bra uttryck

I materialet är Vilse barnet som kommer bort och därför introducerar alla bra tips. Men uttrycket är på något sätt betryggande och ger barnen känslan av att äga situationen. En av våra döttrar, tillsammans med kusinen, överraskades av vad de tyckte var en storm under en längdskidtur. De valde att stanna, ringa en förälder samt klättra upp i ett träd. Allt utifrån vad de kopplade ihop med Hitta Vilse vilket de båda hört om tidigare. Deras tanke med att vara i trädet var att deras kläder syntes bra och att det kändes tryggt. Precis så vi önskar att de ska känna om de kommer ifrån oss i någon situation!

 

hitta vilse, att veta

Hur pratar ni med era barn om det där med att hamna vilse?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *