Äpplets dag – vad gör ni den 25 september?

Riksförbundet Svensk Trädgård tog förra året ett första initiativ till en ny landsomfattande temadag, Äpplets Dag, som alltså firas för andra gången i år den 25 september. På hemsidan www.appletsdag.se så beskrivs huvudsyftet vara att öka intresset för, och kunskapen om, svenska äpplen och skötseln av fruktträd.

 

äpplets dag äppelträd

Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd

Fokus ligger därför, enligt Riksförbundet Svensk Trädgård, på:

  • sortbestämning, plantering, skötsel, beskärning, skörd, ympning
  • användning, matlagning, recept, näringsvärde och hälsofrämjande aspekter
  • bevarande av lokala äppelsorter
  • äppelträdets betydelse för kulturlandskapets ekologi och biologi

 

äpplets dag bestämma sort

Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990.

 

I samband med Äpplets dag så kommer olika organisationer runt om i landet anordna aktiviteter för att uppmärksamma denna svenska inofficiella nationalfrukt. Är det någon som vet vilken nationalfrukt vi har i Sverige? I Danmark utsågs faktiskt äppelsorten Gravensteiner till Danmarks nationalfrukt 2005!

 

äpplets dag, Gravensteiner

En hel korg full med Gravensteiner

Dalsland till riksfinal i Matverk 2018

Lilla Edsleskog här precis i närheten har sedan Johan Postma flyttade hit från Holland haft en driven entreprenör som nu alltså skapat en fantastisk produkt av fallfrukt, en prisad äppelcider som nu gått vidare till finalen i Matverk 2018. Redan 2015 så var Johan prisvinnare i Matverk, då med sin torkade korv. Här kan ni läsa mer om den!

Vab med friska barn…

Någon som känner igen det där? Efter flera dagar av barn med feber, ont i halsen och orkeslöshet så har plötsligt penicillinet verkat. De börjar återhämta sig och plötsligt så finns det ett behov av aktivitet igen. Men det går inte att göra för mycket. Inte för länge.

 

Vad gör ni med era äpplen?

Här hemma är vi inte riktigt lika kreativa som våra ”grannar” i Edsleskog men vi uppskattar ändå när det är dags för äppeltider. Förra året hade i vi gott om äpplen och det blev klassikern sockerfritt äppelmos för hela slanten (här kan ni läsa om det).

 

äpplets dag bestämma sort

 

I år har vi tyvärr lite dåligt med äpplen men vi samlade ihop fin fallfrukt och gjorde lite av varje.

 

äpplets dag, plocka fina äpplen

 

Det blev ändå några burkar mos och sedan testade vi också att göra torkade äppelringar. Vi skivade helt enkelt tunt och la i Elins svamptork. Tidigare har vi provat att torka plommon som vi hackar och lägger på frukostyoghurten men äpplen hade vi faktiskt inte testat förut.

 

 

 

 

Något vi också gör varje år är att vi skalar och klyftar äpplen och fryser in, då kan vi när som helst förgylla en höstgryta med äppelbitar eller en eftermiddag med hemmagjord äppelpaj. Vardagslyx helt enkelt! Självklart behövde vi också göra en paj även idag. Agnes tog ansvar för hela familjens eftermiddagsfika, från att baka pajen till att duka tjusigt och bjuda in.

 

äpplets dag

äpplets dag

äpplets dag

 

äpplets dag

 

Hur ska ni fira Äpplets dag? Är det kanske fokus på att ta tillvara den frukt som finns i trädgården eller ska ni kanske passa på att besöka något av alla ställen som håller öppet denna dag – på facebook finns det en sida där massor av information om Äpplets dag samlats. Inspirerande!

Önskar er alla en mysig Äpplets dag!

 

 

 

2 tankar om “Äpplets dag – vad gör ni den 25 september?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *