Att bygga en naturparkourpark – i Åmål har vi gjort det!

I lördags hade vi äntligen en efterlängtad invigning, invigningen av Åmåls park för naturparkour. Över 300 personer kom för att se några av Sveriges duktigaste parkourutövare visa upp lite hur parken kan användas. Mer om den här dagen kommer senare men här kommer lite om hur det kom sig att vi ville bygga en naturparkourpark.

bygga 01

greta klättrar

Varför bygga en naturparkourpark i Åmål?

Vad är naturparkour?

Vad är det som skiljer en naturparkourpark från en ”vanlig” parkourpark?

Och framförallt, vad behövs egentligen för att bygga en naturparkourpark?

irma linda greta

 

I ett års tid nu har dessa frågor snurrat hos oss, det gick liksom inte att släppa tankarna på en aktivitet som naturparkour efter att ha provat det. Perfekt kombination av att kunna vara utomhus, naturnära och rörelseglädje. När vi var på förra årets ledarvecka med

Friluftsfrämjandet så fick vi testa konceptet för första gången, här kan ni se bilder och läsa om det. Sedan dess har vi funderat, vänt och vridit på en lite knasig idé som vuxit sig allt starkare fram till att vi så gärna skulle vilja dela detta hemma, i Åmål. Vi ville bygga en naturparkourpark.

 

vi vill bygga en naturparkourpark

 

Som inflyttad/återvändare så ser vi den enorma potential som denna småstad har, fantastisk natur och nära till allt. Det finns ett oändligt antal sjöar och Vänern hittar nästan hela vägen in i vårt centrum. Naturreservat och vandringsleder, vindskydd och cykelleder – allt inom ungefär 10 minuter. Vi är en friluftslivsstad och såklart passar det då att bygga en naturparkourpark!

Bakgrund

Naturparkourprojektet i Sverige är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Gymnastikförbundet med stöd av Allmänna arvsfonden. Syftet är enligt projektbeskrivningen att skapa moderna mötesplatser för integration, öka ungdomars möjligheter till en hälsosammare livsstil, stärka självförtroende, gruppgemenskap och ge ungdomar tillgång till naturen som livsrum. Friluftsfrämjandet ska genom projektet skapa unika och bestående parkourparker.

 

kids 03å

Vad är naturparkour?

Naturparkour är precis som namnet antyder parkour i naturen. Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Grundfilosofin inom parkour är att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Parkour är idag en av världens snabbast växande ungdomssporter, och utövas traditionellt sätt i en urban stadsmiljö (t.ex så har Säffle en fin parkourpark eller den nyinvigda i Halmstad). Nu har vi chansen att göra naturen till en självklar arena för spontanidrott och parkour (läs mer på friluftsframjandet.se/naturparkour)

Så som vi ser på naturparkour är målsättningen att skapa ett flow, en känsla av att kunna ta sig fram spontant, fysiskt utmanande, efter egen förmåga och med rörelseglädje. Här är alltså inte målsättningen tricking (volter, höghöjdshopp, gymnastiska kombinationer etc) men vi ser att det finns ett ökat behov av att få uppleva det fysiska friluftslivet och ser att naturparkour är ett alternativ som gör att Friluftsfrämjandet öppnar upp för ett friluftsliv för alla!

 

bygga en naturparkourpark hopp

Vad tänker vi kring en park för naturparkour?

Önskan med just naturparkourparkerna är att skapa en attraktiv mötesplats för alla, ung som gammal, och att de ska vara en naturlig inkörsport till friluftsliv och nya träningsformer. Detta ökar möjligheterna till en hälsosam livsstil, grupptillhörighet och tillgång till naturen som livsrum.

 

agnes

 

Tankarna som vi hade kring varför vi ville bygga en naturparkourpark var att uppmuntra fortsatt rörelseglädje även efter småbarnsåldern (läs våra tankar kring det här) och helt enkelt ge fler ungdomar möjlighet att njuta av frisk luft och fysisk rörelse. Då är det ändå relativt lätt för föräldrarna att ta sig till en lekpark och lägga en stund där.

 

salim

 

Ju äldre barnen blir desto svårare är det att initiera till tid utomhus, framförallt tillsammans. Vår känsla är dock att det är ett stort intresse för natur, friluftsliv och rörelse här i Åmål och Säffle. Förhoppningen är att det blir enklare att få med sig sina ungdomar ut genom att dra till parken för naturparkour, ett småsyskon kan leka i lekparken och även utegymmet finns nära. Så många möjligheter på samma ställe!

 

 

Fast EGENTLIGEN är det ju för att vi inte vill bli vuxna utan behöver en lekplats för oss 🙂

 

Steg för steg – att bygga en naturparkourpark

  1. Sök stöd hos styrelsen: Vi kommer aldrig tillräckligt nog kunna tacka det järngäng som ställde upp på vår idé så mycket som vår lokalavdelning har gjort!
  2. Kontakt med kommunen; Åmål har mött oss oerhört positivt med både material, tillstånd och framförallt ett bemötande av idel hejarop.
  3. Ta hjälp; Vi tog kontakt med Naturparkourprojektet och fick en fantastisk respons som gjorde att vi kände att det här kunde vara genomförbart. De har stöttat oss med skiss på upplägg, bra att veta-information och svarat på tusen och åter tusen frågor som vi haft. Dessutom kom de för att på plats ledsaga oss genom bygget med sin kunnighet och erfarenhet.
  4. Se till att planera platsen för vart materialet ska lastas av inför bygget…
  5. Tänk igenom alla steg; många gånger… Även detaljer som reservbatteri, bra att ha-telefonnummer, mat/kaffe till de som jobbar, röjsåg osv
  6. Sen är det bara att bygga 😉

såga

röjsåg

kids 01

 

gubbar 03

fika

 

greta fika 02

Screenshot_20170612-211803

ahmed elin

Så stolta och glada vi är över att det här blev av, ja det är svårt att beskriva. Tack, ett jättestort tack! till alla er som stöttat oss i det här projektet <3

 

2 tankar om “Att bygga en naturparkourpark – i Åmål har vi gjort det!

  1. Hej!

    Vi är några som är intresserade av att bygga en naturparkourpark och undrar om ni har några tips? Vilka tillstånd behövde ni från kommunen? Var köpte ni materialet och hur mycket kostade det? Kunde ni bygga parken själva eller hade ni hjälp från hantverkare?

    Tack på förhand!

    1. Hej Ellen, åh så kul att ni funderar på en naturparkourpark! Vi hade kommunen med oss i hela processen, de gick även in med en del materialkostnader (järnstänger och spännband bland annat) medan vår styrelse satt på kontakter till stockleverantör vilket gav oss ett fantastiskt bra pris. Vi byggde allt själva men hade hjälp av väldigt byggduktiga medlemmar i lokalavdelningen samt arbetsledare från naturparkourprojektet. Hör gärna av er om ni har fler frågor! (elin.junzell@gmail.com)
      /Andreas och Elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *