Äventyrskalas – bland tomtar, troll och annat knytt

Greta har ju precis fyllt 6 år och när hon skulle drömma om sitt barnkalas så funderade hon först på discokalas men kom på att det var nog svårt nu när det är så ljust på kvällen. Tänk så kloka de kan vara ibland <3 Men när vi då pratade om vad hon gillar att göra eller vad hon skulle vilja göra med sina kompisar så kom hon snart på att hon skulle vilja leka i skogen, grilla korv och ha sommartårta. Japp, så var förutsättningarna. Plus att hon visste precis VAR hon ville vara, på Hanebol (friskvårdsområde i utkanten av Åmål). Så efter lite pratande så kom vi på att det skulle kallas Gretas Äventyrskalas och att det skulle vara lite skattjakt eller uppdrag med på kalaset. Gärna lite magiskt spännande också.

Skogsfrun, näcken och andra väsen

Upplägget på detta Äventyrskalas var att stigen fram till grillplatsen fylldes av möten med figurer och spännande uppdrag. På uppsamlingsplatsen möttes de tio barnen av Skogens Vilda (mamma Elin) tillsammans med den beskyddande tama vargen (hunden Tesla).

äventyrskalas skogens Vilda

äventyrskalas barnkalas

Vi ska ta oss till älvornas sommarfest men vi behöver passera genom den magiska skogen. Tillsammans måste vi hålla öron och ögon öppna för att kunna ta oss förbi bland annat trollens värld och tomtarnas kraftportaler.

7 sorters blommor – inte bara vid midsommar…

Uppdraget är att se till att vi har buketter med minst 7 sorters blommor, detta är inte bara en tradition från midsommarfirandet utan är en viktig handling för var och ens av oss säkerhet. Det är nämligen så att i den magiska skogen regerar Skogsfrun, eller skogens drottning som hon också kallas. Enda sättet att få henne på sin sida är att erbjuda henne en 7-blommig bukett.

äventyrskalas - 7 sorters blommor

Mötet med Skogsfrun

För att ta oss fram och in i skogen behöver vi lura de förtrollade trädvakterna att vi är påväg ut ur skogen. Alla barn behöver därför hålla sig för näsan och backa över bron som leder in på stigen.

äventyrskalas backa över bro

Efter att ha gått en liten stund får vi syn på henne, skogsfrun, i en glänta längre bort. Hon är klädd i grön klänning och dekorerad av blommor. Nu gäller det, kan vi få henne att visa rätt väg eller vill hon lura oss? Vi erbjuder henne blommor och får en vägbeskrivning tillbaka, hon varnar oss också för eldhavet och avslutar med att ge oss en vacker silversked.

Eldhavet och en svävande kula

Skogens Vilda har sina eldfasta kängor och kan därför gå i eldhavet (och därmed även hålla barn som behöver hjälp i handen) men alla barn på detta äventyrskalas behöver balansera över en gungig stock (med marschaller på båda sidor). Det går en liten lättnadens suck genom gruppen när alla är över på andra sidan.

äventyrskalas eldhav

Hur var det nu, visst sa Skogsfrun att vi skulle hålla utkik efter en svävande kula? Vi studsar fram på stigen och plötsligt ser vi den, en julkula som hänger i träd ut. Barnen letar runt den och hittar plötsligt en flaska. En av barnen tar på sig uppgiften att få med sig den.

äventyrskalas svävande kula

Mötet med den lilla lilla tomtegubbens bostad

Innan vi kliver in genom tomtarnas portal så samlas vi kring en stor sten, alla i en cirkel och sedan sätter vi först höger hand och sedan även vänster hand på den. Tillsammans ropar vi en ramsa efter Skogens Vilda:

Troll, troll ditt elaka fä´, även om du vill får du ej följa mä´

äventyrskalas troll väck

äventyrskalas troll bort

 

Sen upptäcker de den lilla byggnaden med den lilla tomtegubben i. Under stoj och stim undersöker de allt runt omkring. Berättelsen lyder att vi närmar oss Trollens värld och då brukar de vilja hjälpa människobarn med osynlighetspiller. Storögda och lite nervösa letar de runt och hittar en fin liten dekorerad ask med silverkulor i.

äventyrskalas tomtehus

Trollens rike

Lite längre bort finns nästa hjälpare, en snögubbe står på en stubbe och ser glad ut. Barnen får veta att även han brukar skicka med verktyg för att klara sig genom Trollens rike. Barnen börjar leta och hittar en glasburk med ett vitt pulver i… Viktigt att ha när vi ska lämna Trollens rike.

äventyrskalas snögubbe

 

SÅ ser vi den, trollkullen. Skogens Vilda viskar fram berättelsen om att den en gång om året, på julafton, visar sin vackra sal med stora guldpelare och fint porslin. Sedan visar hon på en hög med stenar och berättar att om de är där på natten så borde de ha med en lykta (ficklampa) för då lyser stenarna som en tyst varning för trollkullen. Nu börjar det bli lite på gränsen till läskigt för några av barnen och Skogens Vilda får ha en av pojkarna i famnen. Ett riktigt äventyrskalas.

äventyrskalas trollens rike

Under tystnad äter vi vår magiska silverkula och sedan smyger vi förbi kullen. Det är viktigt att vi inte nuddar någon av trädens rötter för då låter det som en tuta…

Snögubben bjuder på experiment

Väl vid portalen ut, också den vaktad av en liten tomtegubbe, så står det tre små silverhinkar på rad. Alla smyger runt den och instruktionen är att vi måste stänga efter oss så att inte trollen kommer efter oss. För att göra det måste vi skapa en färgvägg. Silverskeden från Skogsfrun behövs, och mjölet från snögubben också. Skogens Vilda berättar att i naturen finns det ett tal som är lite mer magiskt än många andra – talet 5.

äventyrskalas experiment

äventyrskalas experiment 2

äventyrskalas magi

Recept på ”Magisk färgvägg” (bakpulvervulkan)

Du behöver:

Karamellfärg
Vinäger
Bakpulver

Gör så här:
Blanda vinäger och valfri karamellfärg.
Häll/strö på några nypor bakpulver och
se hur det bubblar och fräser!

Bortbyting eller inte?

Äntligen kan vi prata. För säkerhets skull ropar vi vår trollramsa så att det inte är något litet småtroll som smiter efter oss. Sedan blir Skogens Vilda allvarlig igen. Hon känner sig orolig för att någon av barnen blivit bortbytt, är det någon som vet vad en bortbyting är? Några nickar, några skakar på huvudet. Skogsfrun berättar. Hur ska Skogens Vilda veta om det är barn eller troll hon har med sig till älvornas sommarfest? JO; vi måste se om vi kan få varandra att skratta för det tål inte trollen! Så i en cirkel gör vi grimaser åt varandra och lyckligtvis är det alla barnen från Gretas äventyrskalas som är med oss.

äventyrskalas grimas

Spindelnätet och Näcken

Plötsligt stöter vi på en rockring som är hänger i ett trådnät mellan två träd. Under skratt och samarbete klättrar vi igenom den och fortsätter längs stigen.

Vid en stor sten klättrar alla barn upp och medan Skogens Vilda berättar om Näcken så får de ta en sipp från den magiska drycken för att få extra mycket kraft att stå emot hans dragningskraft… Skogsfrun ger oss också den ramsa vi ska ropa om vi ser Näcken. Igen blir det lite för spännande för några av barnen och det hålls både hand och kryps upp i famnen på Skogens Vilda <3

äventyrskalas magisk dryck

För precis när vi når Älvornas sommarfest hör vi det, tonerna ljuder genom skogen och långt därborta skymtar han. Näcken. Äventyrskalas när det är som mest spännande. Studsande närmar sig barnen Näcken och tillsammans ropar de med all kraft de kan uppbåda ramsan:

Bort leda troll, bort du stygga näck! Så långt bort skall du vara från detta lann, som dett rop höras kan! Ho Ho HOGLA!

Nog blev Näcken rädd alltid, med en liten ormbunkskvist för rumpan rusar han ut i skogen under barnens rungande ropande…

Korvgrillning, jordgubbstårta och fri lek

Så var det äntligen dags för sommarfestligheterna. Barnen får var sin grillpinne och börjar värma korven. Lite olika med tålamodet men med ett par vuxna som hjälpte till var de snart ett stort gäng som mumsade korv runt elden.

äventyrskalas korvgrillning

äventyrskalas korv

äventyrskalas pappa

Sedan gick det inte längre. Några barn var så nyfikna så de behövde ge sig ut på jakt efter näcken och sen var leken i full gång.

äventyrskalas lek

Ett kort avbrott för jordgubbstårta med choklad*massor inuti gav härliga spår runt munnarna och plötsligt var det dags att promenera tillbaka till väntande föräldrar.

äventyrskalas tårta

Om Greta var nöjd med sitt Äventyrskalas? Hon strålade hela vägen hem och bubblade på om hur spännande det var. Hon hade inte aaaaning om att det fanns så mycket i deras skog 🙂

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *