Lätta poäng som föräldrar… Tomteland i Gesunda, Mora

Då var vi här då, Tomteland i Mora, igen. För att samla lätta poäng som föräldrar. Men såklart framförallt eftersom vi älskar det här med sagor; om drömmar och magi – spänning och äventyr. Att få förstärka och förlänga känslan för tomten, för alla hans väsen till vänner och för att få en härlig dag tillsammans i all denna barnsliga glädje.

 

Lätta poäng som föräldrar

Vi behöver bara få hylla de karaktärer som cirkulerar i parken, igen… (läs det från förra året här!) Inte bara att de driver ett tre akter långt äventyr utan att de däremellan hela tiden engagerade sig i de gästande barnen. Ofta visste inte vi som föräldrar var vi skulle göra av oss själva. Känslan av att mest vara i vägen. Eller engagerad. Finns liksom inget mitt emellan.

Så vi föräldrar står högt i kurs just nu. Ganska enkelt att vara förälder en sådan här dag. Njuta i solen, bjuda på glass och låter barnen hållas – lätta poäng som föräldrar hahahaha.

 

förälder tillsammans med barn lätta poäng som föräldrar

 

Frihet för barnen, överblick för de vuxna!

Tomteland bygger på ett litet centrum där våra två 6-åringar och 8-åringen med lätthet kan röra sig själva.

 

agnes läser karta på Tomteland

röra sig fritt lätta poäng som föräldrar

guldvaskning tomteland lätta poäng som föräldrar

 

Bus och skoj hela dagen

Nisse Knäck, Sagofén och Häxan hittar på än det ena än det andra. Till sin hjälp har de några busiga möss. Och busiga barn 🙂

Gänget hängde lätt på när Irma ville luras – hon serverade ”varmt vatten” som flädersaft och när Gnager glatt klunkar i sig för att sedan spotta rakt ut kiknar nästan barnen av skratt. Hon pratade sen med de här hjältarna i 190 km/h om den busklubb hon har tillsammans med sin kompis Oliver hemma och lyser av stolthet när Häxan tycker att hon borde få vara med.

 

häxan i busklubben lätta poäng som föräldrar

 

Storyn och idolerna

Vad händer då egentligen på Tomteland? Jo, i entrén möts vi av Häxan och Nisse Knäck som barnen känner igen från förra året. Som tur är så känner ju dessa proffsen såklart igen barnen, de kommer bara inte riktigt ihåg namnen… tummen upp!

 

lätta poäng som föräldrar möter tomtenisse

 

Vi får återigen lära oss vad Tomtekraften innebär, och som förälder i denna värld full av så mycket hemskhet så känns det fantastiskt att det läggs fokus på viktiga värden:

  1. ta hand om naturen, klimatet och djuren
  2. var schysst mot andra och lär av varandra
  3. jag tror på mig själv, jag svär, jag är bra som jag är

 

magi för stora och små, lätta poäng som föräldrar

 

Sen kryddas äventyret med en naturskyddande alv, lektion i trollska hos trollet Fnula, en försvunnen pilbåge, en god men lite tokig nisse, en busig häxa, en snusförnuftig sagofé, en läskig trollkung, dansande älva och ett lyckligt slut.

 

trollet Fnula på Tomteland, lätta poäng som föräldrar

häxan och alven lätta poäng som föräldrar

 

Nu har familjen besökt Tomteland tre gånger; en gång på vintern och idag var andra gången på sommaren. Den här gången var anledningen mest att låta treåringen få uppleva magin.

 

alven salle

 

Trots att upplägget är liknande, karaktärerna ungefär samma och området ganska litet samt att våra barn blivit äldre (och därmed balanserar på gränsen till vad de ska tro på…) så har vi alla fått en fantastiskt mysig dag!

barnen alven

Risken är överhängande att vi förgyller vår uppladdning inför julfirandet med ett besök i december 😉

Några snabba om Tomteland

Bäst: Figurernas engagemang!

Mest onödigt: Smådjuren de har, passar inte konceptet och gör inget för upplevelsen.

Bonus: Det vi tycker är bra med Tomteland är att tomten (eller tomaten som Häxan kallar honom) hela tiden är närvarande men att det läggs inte så mycket fokus på honom. Det som är oerhört proffsigt är att han trots det alltid har bra svar på alla kluriga frågor från barnen.

Barnvänligt: JA

Prisbild: Vi betalade 940:- för 2 vuxna och 4 barn inkl. campingrabatt 10%. 520:- för lunch till alla (som alla åt mycket av!) samt 250:- för glass (inte prisvärt!). Totalt har vi alltså lagt ca 1700:- vilket blir 48:-/timme/person för all den underhållning, god och bra mat samt glädje vi fick under dagen – så värt!! Stannar ni för dag två som ingår så blir det ju ännu mer för pengarna 🙂

Tips: kolla med de boende ni har i närheten, ofta har de ett samarbete som ger lite rabatt på inträdet.

Nu drar vi mot Idre och nya äventyr!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *