Bland tomtar och troll, häxor och sagofisar…

I samarbete med Tomteland så fick vi chansen att testa Tomteland i Gesunda, Mora – en uppgift som vi tog oss an med liv och lust! Tillsammans med en vän till familjen och hennes son så hängde vi på låset vid öppning klockan tio, första akten av tre börjar direkt 10.10 så det gäller att allt flyter på i morgonrutinen… Nu får vi träffa Häxan, Nisse Frost, tamtrollet Flora med flera men också sagofén om ständigt kallas sagofisen av Häxan till barnens förtjusning. Vi får lära oss lite trollska, tomtekraftens budord och sen börjar ju också äventyret!

 

01 02 02b

Att tro

Alltså, vi vet inte hur vi ska uttrycka vår tacksamhet för de som var i karaktär den där torsdagen i vecka 26. Vilket engagemang, vilken närvaro, vilken känsla och aktsamhet om detta värdefulla med magin kring tomten och hans vänner. De gav full uppmärksamhet till barnen, de busade och diskuterade med liv och lust – nästan så att man kunde fundera på vilka som hade roligast. Att se lilla Irma stå och hålla en långrandig monolog om hur de ska lösa uppdraget bäst för två tomtenissar som ivrigt nickar och lyssnar – alltså, vi föräldrar får verkligen kämpa emot impulsen att bara springa fram och kram dem, så mycket betyder detta för oss och våra barn just där och då.

 

04 05 03

 

För så är det hela tiden; de står ut med barn som är påstridiga, barn som vill lösa saker med våld, barn som vill ta på dem, barn som drar i dem, barn som pratar och pratar, barn som följer efter dem, barn som är rädda för dem, barn som fullkomligt dyrkar dem – med samma tydliga uppsåt, att skapa magi, sända ut hopp och förtröstan om en fin och omtänksam värld – att sudda ut gränserna mellan fantasi och verklighet. Oavsett om du tror på tomtar och troll annars så tillåts du och dras du med i det när du är här, både barn och som vuxen.

 

06 06b 07

08 09 09a 09b

 

Idolen

Hon måste nämnas, Gretas idol. Huldran. Denna magnifika figur med sin coola framtoning, kloka sätt och starka egenskaper. Vi kunde inte önska oss en bättre förebild för våra barn. Lyckan när Greta fick en pratstund med detta mystiska väsen bara lyste omkring henne, hon strålade när hon fick diskutera sitt spjut och användningen av det (och vi är ytterst nöjda med Huldrans smarta sätt att bemöta våldsaspekter på detta, fokus på kraft och användning) och när Huldran visar sig ha, tillsammans med Trollkungen, sagolandets bästa sångröst förstärks bara hennes mäktiga varelse.

 

10 11 12

 

Det där lilla extra

Japp, hela inlägget handlar om Tomtelands fantastiska personal. Det är tydligt att ledningen har månat om att skapa och behålla magin kring dessa sagofigurer, personalen i kassor och service är också de nissar som ger av sin tid till barnen. Otaliga är de exempel när de stannar upp och tar en stund med besökarna, oavsett om de skapar en tävling i att kasta pappersflygplan eller underhålla vid stängningsdags när mammorna stannat i butiken för att köpa julklappar – de ger allt och lite till.

 

13 14 15 16 17

Mer praktiska tips om besöket kommer så småningom men om ni är ute efter att bjuda era barn på julens magi – åk dit!

5 tankar om “Bland tomtar och troll, häxor och sagofisar…

  1. Hej! Det är så roligt att läsa om era spännande äventyr. Du skriver så bra. Ha en fantastisk dag . Kram

  2. Det var magiskt, tack Nisse-Fniss med vänner!
    Linnea, det var så bra! – våra barn pratar fortfarande trollska och använder tomtekraft!
    Tack Mattias, härligt är det och vi tycker det är så kul att blogga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *