Och deras färger var blå….

– om en veckas friluftslivsinspiration!

Vi befinner oss på Idre Fjäll, värdplatsen där över 800 ledare från Friluftsfrämjandet har samlats för att nörda loss i friluftsliv på allsköns sätt. Elin är sedan något år ledare i lokalavdelningen Åmål/Säffle och har nu tillsammans med en ledarkollega dragit med familjerna till detta epicentrum av inspiration. Måndagen rivstartar med att vi lämnar barnen på fjällförskola, några engagerade främjare som ger våra barn en fantastisk utomhusupplevelse medan Andreas och Elin gör en heldagsutbildning i naturparkour.

 

01

 

Naturparkour

Det slår i toalocket – en gång, två gånger, en tredje gång. Elin ropar lite försynt en fråga om det går bra till Andreas. Svaret gör att hela stugan vrider sig i skratt: – jag försökte hinna sätta mig innan toalocket ramlade tillbaka men jag har sådan träningsvärk att jag inte hann!

 

02

02b

 

Naturparkour betyder nämligen att inte se några hinder utan bara möjligheter, att ta sig fram på ett roligt och kul sätt. Utbildningens fokus ligger på utomhus och naturmaterial, det är stockar och stänger som ska locka till rörelse och dagen introducerar oss till att göra, men framförallt metodik och pedagogik kring, rörelserna speed, lazy, safty, kong med flera. Andreas är sedan tidigare utbildad och leder verksamhet för Gymnastikföreningen i Åmål men Elin har aldrig, ALDRIG, sett eller gjort parkour/freerunning eller ens något liknande…

 

03 04

 

Friluftsfrämjande har nu ett projekt där de ska arbeta med att hitta former för naturparkour, det vill säga att flytta delar av den urbana parkouren ut i skog och natur för att kunna erbjuda en ytterligare dimension av denna akrobatiska sport och har fokus på hur detta ska kunna byggas upp ute i våra kommuner och denna heldag är en pilotutbildning i utvecklingsarbetet vilket lockade oss. Under veckan har vi också varit med på introduktionspass med deltagare och en workshop om vad naturparkour är vilket gett många tankar och heta diskussioner i stugan på kvällarna.

 

05 06 07 08 09

 

Aktiviteter för alla

Det är svårt att förklara hur galet späckat schema det är under sommarens ledarvecka, det går att få uppleva allt från vackra vandringar, utbilda sig till mtb-ledare, paddlingstur, workshops gällande fjälledarnorm, föreläsningar, friluftsslöjd, slackline och mycket mycket mer. Det är nästan svårt att välja och det blir nästan en frustration/irritation när intressanta aktiviteter krockar, det är så mycket vi vill göra!

11

 

Elin och Andreas har under veckan haft fokus på naturparkouren eftersom det var en enorm förmån att ha tillgång till de erfarna och duktiga instruktörerna samt att vi ser en reell möjlighet att ta detta till Åmål om vi får rätt respons från föreningar som vi ser som potentiella samarbetspartners och kommunen. Detta har såklart även gjort att barnen lagt mycket tid i parkourparken och den intilliggande låghöjdsbanan (motorik/hinderbana), Olivers sorg när den förstnämda plockades ner var hjärtskärande.

 

12 13 14 15

 

Elin har även hunnit med att fylla på lite inspiration genom att delta i några olika workshops, bland annat en gällande integration och vad vi kan göra för att bidra vilket gav massor av idéer och hoppas vi kan hitta former för detta väl tillbaka i Åmål! För familjen var en bushcraft-session mycket givande och det var nöjda barn som satte egentäljda knivar i smöret vid kvällens middag.

 

16 17 18 19 20 21 22 23

 

Agnes och kompisen Theo var också med och testa ett kommande material gällande Allemansrätten och Åmålsledarna gick sedan på en efterföljande workshop om detta. En hel del nätverkande blir det ju liksom samtidigt 🙂 De yngre barnen fick också uppleva lite fäbodliv under några timmar en dag då inte föräldrar eller syskon fick vara med så vi fick smyga lite runt stugknutarna. Här finns också en tempererad utomhuspool så några dopp har det också blivit samt långa härliga promenader i omgivningarna med hundarna, även en del besök av renar har det blivit då dessa tomtens vänner helt orädda går runt här i byn.

 

24 25 26 27

 

Nu laddar Elin, några av barnen och hundar för en avslutande gemensam vandring till Silverfallet här i närheten medan Andreas och de lite större barnen ska klämma ut det sista av aktiviteterna.

 

28

 

En tanke på “Och deras färger var blå….

  1. Vilken trevlig sammanfattning på en även för er trevlig och givande vecka. Vi är mycket nöjda med vår första ledarvecka. Inspirerande bilder och bra skrivet, kommer säker locka ännu fler till nästa år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *