Farliga saker för en hund

– om ångest och oro på en dag som inte blev som vi tänkt…

 

Det här är 3 av det farligaste hundar kan utsättas för, de kan bli allvarligt förgiftade:

  • Choklad

  • Russin

  • Xylitol

 

01A-b

 

Dagen vi inte önskar någon…

 

Som en kall vind sveper ångesten och paniken genom Elin när hon stirrar på den söndertuggade påsen i bagaget. Siri och Tesla tittar skyldigt tillbaka.

 

01B-b

 

Under de cirka 15 minuter som samlingen för familjevandringen till Silverfallet tar väntar hundarna i bilen och de verkar ta det med ro, som vanligt. För säkerhets skull har Elin ställt hundgodiset på biltaket då minnet av Teslas ålande över till passagerarsätet fortfarande är färskt, den gången fick hon i sig hela burken som planerats räcka hela semestern… Så vis av erfarenheten har Elin satt barnens ryggsäckar igenknäppta vid fötterna inne i bilen och som sagt tagit ut det åtråvärda godiset. I röran när Elin, Greta, Irma och Oliver samt två hundar ska komma iväg så har dock den större ryggsäcken hamnat i bagaget, hos hundarna. Och i ena sidofickan ligger vår traditionella vandringsmuta, jägarsnuset. En blandning av kex, CHOKLAD OCH RUSSIN.

 

Helt irrationellt sätter sig Elin lugnt med barnen i bilen och påbörjar resan mot Grövelsjön varifrån dagens vandringstur ska utgå ifrån. Paniken, ångesten och oron river dock inuti och telefonsamtalet till Andreas var inte alls så lugnt som tänkt utan det blir en störtvåg av anklagelser, uttalade ångestfulla scenarier och tårarna tränger fram genom ögonfransarna – helvete, 6 månaders-valpar som satt i sig både choklad och russin, kommer de klara det? Vem har ätit mest, vem är känsligast osv.

 

Andreas tar emot ett samtal från Elin som ingen vill ha, en fru som i ren panik bara skriker om bristande ansvar, döende hundar och förgiftning i en salig blandning och den enorma skuldkänsla som lägger sig som en blöt filt när förloppet uppdagas… Avslutas ändå rätt konkret med ett uppdrag att försöka söka sig fram till hur detta ska hanteras, google och kontakt med flera olika veterinärer gör att situationen börjar bli greppbar. Hur mycket väger valparna, hur mycket har de fått i sig osv. Ytterligare ett jobbigt samtal, hem till svärmor om detta känns ju inte helt enkelt men som ägare behöver de ju hjälpa till och ta eventuella beslut.

 

02b

 

Russin blir farligt för en hund redan på 3 gram per kilo kroppsvikt, med chokladen kan vi ta bort det akuta då det är mjölkchoklad vilket inte är lika farligt som mörka bitar. Men 3 gram per kilo kroppsvikt, vad betyder det egentligen? Svärmor räknar, svärfar kontrollräknar. Alla googlar. Elin avbryter vandringen med barn som blir hysteriska för att de inte ska få någon choklad. Kaos. Oreda när inga tankar lyckas hänga ihop med någon annan utan det hoppar kors och tvärs…

 

03b

 

Och samtidigt, två hundar som inte visar några som helst symptom. De är lika störiga, busiga och goa som vanligt.

 

SALT, ta salt rekommenderar veterinären. Få i dem en saltboll av salt och vatten vilket kommer göra att de kräks om det så fort som möjligt.

 

Elin kör hem, minns knappt resan. Underbara ungar som är fullt medvetna om vad som händer. Vi gläds åt att få se nyfödda renkalvar längs med vägarna, Elin börjar sakta landa tillbaka in i verkligheten. Det är rätt häftigt att få se så små renar!

 

04b

 

Tesla kräks, så galet mycket kräks av russin och en chokladfärgad massa. Lättnad. Saltboll fungerar. Trötta vuxna, oerhört trötta vuxna. Men lättade, fortfarande oroade men lättade. Iakttar hundarna, kollar andning och hjärtslagsfrekvens då och då. Möts alltid av viftande svansar och en blöt puss.

 

05b

 

Så kan också en utflykt bli…

Missade Silverfallet men Siri och Tesla mår bra!

Slutet gott, allting gott.

 

06e

 

Det blev faktiskt en utflykt på eftermiddagen, och dagen efter men det får komma senare i bloggen, när vi hämtat oss lite 🙂

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *