Så kul vi hade det, alla Active Families som träffades på Lida Friluftsgård för en heldag i friluftslivets tecken! Varje familj bidrog med var sin aktivitet under dagen och vi valde att köra tillsammans med Eskilstunafamiljen. Knivstafamiljen bjöd på en sk. Tråkbingo, Stockholmsfamiljen hade en föreläsning om det här med skärmtid och vår nya Kramforsfamilj gav lite tips på cykelutrustning och sjukvårdstricks.
Tillsammans med Sara och Henrik valde vi att hålla i en lite mer praktisk workshop som vi kallade för Bushcraft med barn. Där introducerade vi tänket kring knivhantering och hur en A-bro kunde surras, Stockholmsfamiljen gjorde ett härligt inlägg om detta! Dessutom höll vi i en föreläsning som vi kallade: På tur med barn, den fina linjen mellan katastrof och succé… Här delade vi med oss av några dyrköpta lärdomar och erfarenheter men också några #hikehacks som vi upptäckt längs med vägen. I det här inlägget tänkte vi att vi kunde sammanfatta lite av vår föreläsning för att ge fler möjlighet att slippa några av de vägbumpar och dikeskörningar vi gjort 😉
Föreläsning – en kort innehållsförteckning
Upplägget var följande:
- introduktion av de två familjerna
- Matsäcken
- Börja i det lilla!
- Tålamod = syftet med turen
- Kul på tur
- Avsluta i tid
- #hikehacks
Det vi tänkte bjuda på här är en sammanfattning av våra tankar kring det här med matsäck, kul på tur och några av våra #hikehacks.
Matsäcken – vägen till en lyckad tur går via magen!
Ni vet den där utflykten som planerats redan vid frukost. Snabbt slängs en mysig fika ner, termosen fylls med varmvatten, utekläder letas fram och familjen påbörjar resan mot utflyktsmålet. Kanske restid på mellan 15-30 minuter är ju ingenting och att sedan hänga på sig ryggsäckarna och vi är igång.
Bonustips – sysselsätt de ivriga barnen med förberedelserna! Här hjälper Greta till att fixa utflyktsmaten, såklart det godaste vi ätit någonsin 😉
MEN… Det kan ändå lätt ha gått ca 2-3 timmar sedan frukosten landade magen och då är det inte konstigt att det blir sura miner ganska tidigt på turen.
TIPSET – ät matsäcken tidigt! Och packa minst två…
För lyckan är ju att belöna sig vid målet med en rejäl fika. Och även om det är tänkt att mat ska lagas så ha något att fylla på med under tiden. Det för att kunna njuta av pysslet med att sätta ihop stormköket eller tända brasan. Och att orka vänta på glöden… Med en liten frammefika så kan även de vuxna ha tålamod nog och barnen kan gå på upptäcktsfärd utan att behöva tjata om när maten är färdig. WIN WIN
Tillbaka till bilen-tipset: en bonuslärdom vi dragit är att när vi har sista transporten hem ha något ytterligare att bjuda på. Att sitta och knapra på en frukt håller både humöret uppe och kanske, kanske vi slipper den där onödiga tuppluren som vänder upp och ner på resten av kvällen… Och vi vet ju att både resan, komma in, packa upp och landa hemma är en sådan där stund där tiden bara rinner iväg…
Kul på tur – hjärngympa ger färdighet
Det absolut viktigaste med den här punkten för oss vuxna var att få fram att vi har upplevt det som avgörande att inte stressa fram det. Minnas att kunna gå på tur faktiskt kräver lite träning och att det ska vara en motiverande väg framåt. Det är inte självklart att ett barn ska uppskatta Fjällräven Classic vid 5 års ålder. Det kanske är en femkilometerssträcka som heldagsutflykt som ger den känsla av friluftsliv som ni vill dela med barnen. I början har vi behövt underhålla barnen i mycket större utsträckning än vad vi behöver nu (läs här om barnens känsla av hikefulness för första gången).
Men som vi har lekt… Vi har letat bokstäver, figurer, skapat sagor och mycket mer. Det är pauser ofta men det är också olika uppdrag och uppgifter längs med vägen. Någon, ofta 4-åringen, har ansvar för att hålla reda på ledmärkena, utrop för varje blå prick eller orange markering är något som vi andra får möta med glädjerop – varje gång 😉
#hikehacks – några av våra ”must have” som presenterades på vår föreläsning
- Termokjol – sent ska syndaren vakna… Det tog lång tid innan vi lärde oss att uppskatta detta plagg men nu är det en ständig följeslagare året om. Den funkar som förstärkningsplagg, hundfilt, extra värme för barnen, sittunderlag, täcke över sovsäcken osv.
- Tarp – bästa skyddet i alla väder, för en paus eller vid nödsituation. Eskilstunafamiljens bästa vän på alla turer!
- Plastpåsar med strumpor i och hårsnoddar runt ifall det blir ett plums i någon bäck. Byt till torra strumpor, fäst påsarna med snoddarna över och sedan kan barnet (eller du) använda de blöta skorna/stövlarna ändå.
- Plåster: Ha gärna ett första hjälpen-kit med i väskan/byxfickan såklart men ofta behövs mer tröst och skydd mot smuts.
- Mutor, ha alltid med mutor i alla dess former! Godis, serietidning, liten leksak…
Tarpen är en favorit!