Kan svampplockning vara ett fritidsintresse?

Det är en sorts skogsturer som dominerar just nu. Så fort mamma får en liten stund över så drar hon iväg. Hunden in i bilen, korgen på passagerarsätet och så ut i skogen. Det är svamptider och familjens fundering är nu, kan svampplockning vara ett fritidsintresse?

Kantarelltur blev Karl Johan-lycka

I höst är vi fortsatt lediga på fredagar. Den här helgens inledning blev ett besök till ett förr i tiden ganska säkert kantarellställe. Men tji, 2 gula hittades men sen var det ”bara” massor av stensopp, även kända som Karl Johan-svamp.

 

svampplockning vara ett fritidsintresse, Karl Johan

Snarare skörda än leta…

Så mycket det är! Att på 700 meter hitta så många Karl Johan att det går från känslan av att leta svamp till att det är en svampskörd som ska in… Med dessa mängder att välja på så blir det plötsligt så att inte allt plockas utan det går att vara lite kräsen. Det är bara de absolut finaste som stoppas i korgen, resten får stanna kvar i skogen.

 

Kan svampplockning vara ett fritidsintresse, stensopp

 

Tur var väl det för det var också en hel del som tyvärr var drabbad av svampsnyltning och det är viktigt att inte få med sig dem för om det blir för mycket av det bland den friska svampen så kommer magsjukan som ett brev på posten… En svamp som är angripen av snylting blir deformerad genom att hatten stannar i växten, fotbasen sväller upp, svampens kött får gula fläckar och den ser allmänt oaptitlig ut. Till sist täcks svampen av vitt mögel.

 

Kan svampplockning vara ett fritidsintresse, svampsnyltning

 

Delat intresse

En till som uppskattar att svampplockning kan vara ett fritidsintresse är hunden Tesla. Tänk att det sammanfaller med att hundar äntligen kan få vara lösa, sådan lycka att snurra runt i svampskogen med matte!

 

hund

 

Och det är inte bara hunden som är lycklig efter skogsturen. Matte är nöjd och glad.

 

 

Mindre lycklig är väl familjen när rensning står på schemat var och varannan dag. Så när tillfälle ges så kastar vi svampen efter släktingar som offrar sig, den här gången till moster och kusiner i Stockholm 🙂

 

 

Kan svampplockning vara ett fritidsintresse?

Ja, vi tror nog att detta är ett fritidsintresse som vilket annat! En längtan efter aktiviteten med en härlig känsla efteråt. Lite lätt beroendeframkallande också. Hösten planeras med lediga dagar och varje möjlighet greppas i farten. Mamma Elin och Tesla är nog värst men resten av familjen är inte långt efter…

 

Kan svampplockning vara ett fritidsintresse, friluftsliv med barn

Kan svampplockning vara ett fritidsintresse, pappa

 

Karolinska Institutet använder en engelsk definition som känns som klockren

Leisure activities engaged in for pleasure

 

 

Här hittar ni lite andra Active Families-inlägg om svampturer:

Eskilstunafamiljens svamplycka

Bodenfamiljens jakt på guld

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *