Ulvön – om en båttur till en riktigt pärla i Höga Kustens skärgård

Mitt i högsommarvärmen under vår semester så hittade vi en skärgårdspärla, Ulvön utanför Örnsköldsvik. Tillsammans med våra nyvunna vänner gjorde vi en dagsutflykt dit på en av årets varmaste dagar…

 

ulvön, väntan vid båten

 

Här kommer del 3 i vår miniserie om smultronställen längs med Höga Kusten. Hittills har vi också berättat om vår tur upp längs med Höga Kusten-stigen på Skuleberget och besöket på Mannaminne (klicka på orange text och du länkas direkt vidare).

 

Den svalkande båtfärden lockade

När vi väl konstaterat att det inte skulle bli fler vandringar på Höga Kusten så började vi spana efter andra utflyktsmål i trakterna. Som vanligt var det vår guidebok Upplev Sverige som var källan och från den växte önskan om ett besök till Ulvön fram. Framförallt så lockade en timmes båtfärd oss alla, utom möjligen Tesla.

 

båt till Ulvön

 

Vi kände att en svalkande bris skulle vara en välbehövlig paus från den numera ganska tryckande hettan. Och så skönt det var!

 

Ulvön, bris

 

Barnen kastade sig upp på övre däck för att njuta av båtturen, vinden och utsikten tillsammans med resten av gänget.

 

båttur, Ulvön

 

Mamma Elin satte sig på ”hundavdelningen” med Tesla och njöt. Det skulle nog vara att ta i att säga att Tesla njöt men det gick ändå rätt bra för henne trots att hennes vana av båtturer är begränsade till ett antal kanotfärder…

 

Ulvön, åka båt med hunden

Ulvön, hund

Skärgårdslunch i högsommarvärme

Väl framme slog hettan emot oss igen. Vi hade förbeställt en skärgårdslunch samtidigt som vi bokade båtbiljetten som dukades upp på hotell Ulvön i hamnen. En fantastisk buffé (dock utan skaldjur!) där en äppelrökt torsk och isländskt bröd blev några av favoriterna. Tyvärr gjorde värmen att det faktiskt var rätt tufft att äta.

 

hotell Ulvön

skärgårdsbuffé

BADA, vi måste BADA!

Så efter maten gav vi oss ut på upptäcktsfärd på ön. Vackra slingrande gator kantades av söta ihoptryckta skärgårdshus. I en del trädgårdar skymtade torkställningar för nät och vi tittade även in i ett litet museum. Ulvön är nog mest känd för surströmmingen som tillverkats här i över hundra år men den går ju bara rakt in i hjärtat med all sin skärgårdsmiljö <3

 

surströmming, Ulvön

familjemys på Ulvön

 

Men snart fick vi ge upp. Det var helt enkelt för varmt… Bada, vi måste bada. Alla höll på att bli levande kokta och vi tog helt enkelt första bästa öppning ner till havet och vi kastade oss i. Och mamma Elin badade, igen och igen. Så här mycket har det väl aldrig badats som denna sommar?

 

bada på UIvön

 

Hemresa bjöd på sommarsång

På hemvägen var det glass och svalkande båtfärd som bjöds. Trötta, nöjda (bland annat hade en julklapp hunnit inhandlas) och välbadade så återvände barnaskaran till övre däck där de underhöll båtresenärerna med blandade sommarsånger…

 

Till Ulvön vill vi återvända

Har ni möjlighet, ta en tur till Ulvön – en vacker skärgårdspärla som förtjänade mer tid och uppmärksamhet än vad vi kunde ge denna 35 -gradiga sommardag!

 

 

En tanke på “Ulvön – om en båttur till en riktigt pärla i Höga Kustens skärgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *