Svampsäsongen är äntligen här! Årets första kantareller i korgen

Äntligen! Äntligen har regn och värme fått till resultat att årets första kantareller letat sig fram. Svampsäsongen är här! Nu håller vi tummarna för att det blir ett rikt svampår trots den varma och torra sommaren vi haft. Hoppas den blir lång och att vardagen gör att vi får till många skogsturer. Vi har gjort vår första med svamplycka!

 

svampsäsongen

Ska bara kolla lite…

Lördag förmiddag och en liten stund för familjetid efter en hektisk första vecka med skolstart och vardagsrutiner igen. Första helgen kräver verkligen en extra energipåfyllning och vad passar bättre än en stund i skogen?! Det finns rätt mycket forskning vid det här laget som stärker vår känsla av att det är precis där i det gröna som vi ska ladda om!

 

svampsäsongen, forskning natur och hälsa

Några svampar, mycket fika!

Att inleda svampsäsongen kräver enkelhet, svamplycka och fika. Så vi tog oss till ett av våra kända ställen, packade med resterna från gårdagens fredagsmys och stack ut.

 

svampsäsongen, familjeutflykt

svampsäsongen, ryggsäck med fika

Svampsäsongen är äntligen här!

Det blev några kantareller och ett gäng småsoppar i korgen så svamplycka hade vi.

 

svampsäsongen 2018

svampsäsongen, svampplockning

 

Att äta plommonpaj med glass mitt ute i skogen väckte stor munterhet och när vi föräldrar kom på att det var 11-årig bröllopsdag så blev det jubel.

 

svampsäsongen, plommonpaj

svampsäsongen, fikastund

svampsäsongen, knäckig plommonpaj, plommon claufoutis

Svampglasögon…

Vi älskar att plocka svamp. En fantastisk ursäkt för en skogstur. Förra året satte vi ihop en tipslista på hur/var vi letar kantareller. Hos oss kallar vi det att vi ”sätter på oss våra svampglasögon”. Pappan trodde sig ha dem på sig men han och lillebror råkade på den sk narrkantarellen… Tråkiga nyheter när nästan allt i deras korg fick hällas ut. För som Greta glatt meddelade: lursvampar är inte matsvampar!

 

svampsäsongen, lursvamp

svampsäsongen, narrkantarell

 

Det finns också ett inlägg om svampletarstress och tips på en jackväska om ni oplanerat skulle hitta tex jättestora Karl-Johasvamp… 😉

 

Mer utflykt än någon svampjakt, egentligen…

Vi är verkligen inga proffs utan bara glada svampplockare. Vi har ca 3-4 sorters svamp som vi både känner igen och använder i matlagningen väl hemma igen. Men det räcker. Med mer i fikakorgen än svampkorgen så blir det en härlig stund i skogen. Och det är liksom det vi behöver.

 

svampsäsongen, utflykt

svampsäsongen 2018, första kantarellerna

Nog för att det blev en del glass i sommarens värme men till jul så kan vi, om allt går som det ska, välkomna vår lilla Hoppsan till familjen!

 

svampsäsongen, herr kantarell

Har svampsäsongen börjat hos er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *