Friluftskompis – hur kan vi bli fler som njuter utomhus i vår?

2021 är Friluftslivets år och går under Svenskt Friluftslivs projekt Luften är fri. Målsättningen är ju precis detsamma som vårt bloggande, att inspirera fler till mer friluftsliv – antingen genom att visa nya och andra sätt att utöva sitt nuvarande uteliv eller hur vi får med oss en ny friluftskompis!

 

 

Luften är fri

På en hemsida, Luften är fri, är det samlat både tema och information där de vänder sig mestadels till att få fler att upptäcka vinsterna med svenskt friluftsliv. De delar upp inspirationen i Skogsnära, fjällnära, strandnära och vattennära aktiviteter. Därmed finns det också en kalender fullspäckad med prova på-arrangemang. Hela projektet är en samverkan mellan en rad aktörer – Naturvårdsverket, länsstyrelser, skolor, friluftslivsorganisationer med flera. Och för mars månad är det tema Friluftskompis, så viktigt och något som verkligen engagerar oss!

 

 

Friluftskompis – månadens tema ligger oss varmt om hjärtat

Hur går det med ambitionen att få ut fler njutomhus? Alltså, det är det som är kruxet just nu. Framförallt hur projektet, och vi, ska nå de ”inte redan frälsta”, utan få nya friluftskompisar att dela vårt intresse med helt enkelt. De som söker information kan hitta oändligt mycket inspiration via sökmotorer, sociala medier, böcker och föreningar.

Men hur ska vi nå de som inte söker själva, som inte förstår hur fantastiskt friluftslivet är, än… Som ett resultat av detta är faktumet tyvärr att det visar sig fortsatt vara att friluftsliv är i hög grad är för en liten klick med god ekonomi, stor tillgång till fritid och sociala nätverk. För några år sedan deltog vi som ledare i en satsning inom Friluftsfrämjandet som kallas Meningsfull Väntan där vi via andra samarbetspartners försöker nå nya målgrupper, den här gången var inriktningen personer i asylprocessen. Låter enklare än det är… Men kul och lärorikt var de träffar vi fick till! Och kanske kanske väcker det intresset hos någon mer friluftskompis.

 

friluftskompis

http://dev.lightweb.se/tuxer-old/bloggen/meningsfull-vantan-ett-projekt-om-friluftsliv-alla/

En hel del aktiviteter kräver en hel del utrustning och det utesluter flera grupper, även om de väl upptäcker friluftslivet. Här är ju det fantastiska arbetet med Fritidsbanken en enorm tillgång, även ur ett hållbarhetsperspektiv! Se till att ordet sprids om denna möjlighet till att låna utrustning gratis, och testa själv! Allt från pulkor, inlines, stormkök och hjälmar. De har faktiskt det mesta, stor tumme upp 🙂

 

 

få med en friluftskompis – förslag på hur!

Så nu sitter vi här och funderar. Hur kan vi nå fler? Här är vår brainstorminglista på coronaanpassade aktiviteter, kom gärna med fler förslag på hur vi kan få med en ny friluftskompis!

  • Lägg upp en öppen GPS-quiz (läs här om hur vi gjorde) och dela den i lokala ”på gång”-grupper på t.ex facebook.
  • Walk-n-talk. Ta med din kompis på ett promenadsnack i naturen. Passa på att ta igen förlorad ”häng-tid”! Varför inte kombinera med:
  • Den klassiska utefikan!
  • Testa något nytt tillsammans utomhus! Sök upp en lokal förening som utövar någon aktivitet som ni skulle vilja prova på. Ofta är det lätt att hänga på och testa! Framförallt om inte den ena är överlägset van…
  • Flytta ut jobbet. Kanske etablera ett utekontor några timmar i veckan, kan ni ha arbetslagsmötet vid en brasa? Glöm inte termosen med kaffet bara 😉
  • Tävlingssugna vänner? Anordna ett ”prova på”-bingo med olika friluftsaktiviteter som finns i närheten. Kanske det även går att ordna lite priser… Här kan ni hitta vår Åmålsvariant!
  • Arrangera ”halv åtta hos mig” med olika utematlagningsmetoder – stekhäll, stormkök, öppen brasa eller kanske även lite mer utmaning som kokgrop, planka osv. Funkar lika bra med efterrätter! Perfekt för en blivande friluftskompis som inte gillar att sporta men älskar matlagning.
  • Bjud barnens klasskompisar utomhusmellis och boka lek i skogen

 

Hjälp oss fylla på listan med hur vi i vår vardag kan väcka intresset för friluftsliv!

 

 

Nu skaffar vi oss en ny friluftskompis!

 

friluftskompis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *