Isstalaktiter i grotta – spännande utflyktsmål i Dalsland!

Nu räknar nog de flesta oss till de som bott här alltid. Men så är det ju inte. Vi bor i Åmål sedan ganska prick 12 år men när det kommer till omgivningarna så är vi fortfarande nybörjare. Inför avslutningen av gruppen Frilufsare där mamma Elin är ledare tillsammans med sin bror och syster så tog vi nätverket i Friluftsfrämjandet till hjälp. Önskan är att kunna bjuda på en lite speciellt utflykt så här som avslut på höst-/vinterterminen med vårt gäng 9-12åringar. Och det förslag som dyker upp är så spännande! Det visar sig att det i Fröskog/Fengerfors finns en grotta uppe på berget Bläsen. Med lite hjälp från en lokal ledare så får vi en otroligt häftig upplevelse där vi besöker en grotta fylld av isstalaktiter!

 

grotta med isstalaktiter

Det är även de motsvarande istapparna som växer upp från golvet, isstalagmiter, som fascinerar!

 

bläsenrundan – klättring mot isstalaktiterna

Det är med lika pirriga ledare som friulfsarungar som vi ankommer till platsen där vi ska möta upp Elinor, vår ledarkollega som känner platsen sedan barnsben. Ingen av oss vuxna har varit här tidigare och det är inte så många av barnen som heller känner till platsen. Och de som gör det har spännande historier om grottan att bidraga med! Men först väntar en rejäl stigning till vandring och dessutom så blir det ganska mycket klättring då det är vissa isigare partier och snötäckta områden längs med den lilla stigen. Och det är bara början, de isstalaktiter som väntar är svåra att föreställa sig!

 

 

Skjutbana från 30-talet

Ett första stopp är ganska dolt från stigen så det är tur vi har med oss vår guide. Plötsligt fortsätter vi rakt fram istället för att följa den svängande stigen. Och där väntar en gammal målutrustning för prickskjutning. Vi diskuterar och funderar över hur det är med vilka det är som har övat här? Är det tävlingsskytte redan på 30-talet eller är det faktiskt förberedelser inför oroligheterna i världen? Andra världskriget väntar ju faktiskt runt hörnet på den tiden…

 

 

isstalaktiter fascinerar i grotta i gruvdriftens fotspår

Så är vi framme. Grottan ligger in i en liten ”gränd” så den avslöjar sig inte direkt. Men det är nästan med lite andakt vi närmar oss den och när de första isstalaktiterna möter oss så är det rätt mycket oooande! Sedan är det bara att upptäcka. På med pannlamporna (för de som inte hade glömt dem i bilen… som t.ex ledaren mamma Elin…) och ju mer vi tittar desto mer upptäcker vi av magin som isstalaktiterna skapar därinne.

 

 

Fika med utsikt med ett berg som kuliss

Efter en stund drar vi oss ut från de vackra isstalaktiterna och klättrar ytterligare en bit upp. Däruppe har vi ett stup på många många meter rakt ner men samtidigt måste vi ju få titta. Sakta kryper vi mot krönet och kikar sedan över kanten. En puckelpist möter våra förvånade blickar.

 

 

Brytning av kvarts pågår fortfarande

Det är den del av gruvdriften som fortfarande är igång som vi ser. Berget som åt ena hållet tornar upp sig bakom Fröskogs kyrka är halvt. Allt bakom är borta… Elinor berättar att det blev ett beslut om att stoppa utgrävningarna åt det hållet då de konstaterar att det kommer bli för stor klimatpåverkan för dalen och bygden. Så mycket vi lär oss på den här utflykten, alltså blir den så mycket mer än ”bara” ett besök i grottan med isstalaktiter! Men vi går ut i solen på andra sidan där vi njuter av en fikastund och utsikten över sjön Ärr.

 

 

isstalakiter väcker upptäckarlusta!

Nog för att barnen kastar sig över alla olika istappar och även vi vuxna är enormt fascinerade av dessa isstalaktiter. Det är otroligt fin is, genomskinlig som glas. Det glittrar i taket och dessutom så finns det en ”rökgång” där lastbilar tidigare tog emot den brutna stenen för att kunna köra iväg den. Det visar sig att det firas nyår här med körsång och brasa. Hur häftigt låter inte det!

 

 

En lagun här!

Lillebror Gustav hör om en lagun som ska finnas i närheten och det bekräftar vår guide. Vi tar en annan väg tillbaka och stannar till där. Utifrån berättelserna så har denna varit där väldigt länge och det enda som gör att den finns är att en grottöppning av någon okänd anledning är igenmurad. Men det sipprar ständigt vatten därifrån och vi funderar lite över vilka konsekvenser det kan ge för bygden? Och trots isstalaktiter så drömmer vi också om att bada där en varm sommardag!

 

 

Vandra i Ronjaland – vilket speciellt utflyktsmål

Det är faktiskt en led som är uppmärkt nu för oss som vill besöka det här spännande stället, nu på vintern är det häftigt med isstalaktiterna men vi ser fram emot att besöka den här platsen även vid andra årstider. Bläsenrundan kallas den tydligen och den är en ny favorit bland våra dalslandspärlor! Föreningen Vandra i Ronjaland (ViR) driver ett stort projekt med att märka upp leder till fler spännande utflyktsmål. Flera är redan färdiga men inte officiellt uppmärksammade än då hela ”ledkartan” beräknas vara klar 2022. Vi längtar verkligen då många av de kommande platserna är kända av bygdens folk men sådana som vi är ju helt utelämnade till att få ta del av deras kunskaper – och då är det här projektet så himla bra!

Hitta hit

Parkering och starten för den uppmärkta leden (gula prickar) är vid Fröskogs kyrka (<- klicka på länken så får ni upp en karta!).

 

Se nu till att planera en utflykt till den här fascinerande grottan! 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *