Friluftsliv för skogsovana fritidsbarn

Så här på fritidshemmens dag uppmärksammar vi det viktiga arbete som pågår på fritidshem (fritids) runt om i vårt land och vår familj får möjligheten att via Friluftsfrämjandet bidra med rörelseglädje för barn från ett av stadens fritidshem.

 

fritids, engagerad familj

 

Idrottskul

I en timme två onsdagar i rad är vi några ledare från Friluftsfrämjandet som introducerar ett 20-tal barn från ett fritids för friluftsliv. Det hela ingår i en satsning från teknik- och fritidsförvaltningen i kommunen som kallas Idrottskul. Här bidrar föreningar genom att under en termin ta ansvar för något eller några tillfällen där presenterar sin verksamhet och det är allt från karate, pistolskytte, tennis och gymnastik som fritidsbarnen provar på.

Skogsovana överraskar

Åmål ligger praktiskt taget i skogen och precis vid Sveriges största sjö. Ändå så överraskar det oss ledare att det är ett gäng med många skogsovana fritidsbarn som dyker upp. Tänk så viktigt det är med fritids som öppnar upp och visar på andra möjligheter. Ett enormt viktigt uppdrag! Vi inser att vi behöver tänka till lite kring hur vi presenterar friluftslivets goda kaka.

 

fritids, friluftsfrämjandet

 

Naturparkour, MTB och en känsla för naturen

Vårt bidrag för rörelseglädje de här tillfällena är att vi delar upp fritidsbarnen i olika grupper där de får prova naturparkour och mountainbike men också lite lek där i skogen. En bana där en ska leda en vän som har ögonbindel på sig visar sig vara rejält pirrigt.

 

fritids, blindbana

 

Det är under tjut och skrattattacker som mountainbikegänget återvänder. De som provar naturparkour hittar alla sina egna sätt när de tar sig över hindren, från försiktig klättring till riktiga hopp i hög fart. En utmaning för oss ledare är att hitta bra nivåer för alla. Men otroligt givande att få se hur de växer av stolthet för varje klarat moment.

 

fritids, naturparkour

Tack Södra skolans fritids för att vi får vara med!

Fritidshemmets dag, hur uppmärksammas det i era trakter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *