Hallandaknatten – en pärla i Värmland med triss i svanar

Hallandaknatten, eller Halneknatten i folkmun, är en pärla i Värmland. Med fantastisk utsikt och spännande biotop bjuder den på en perfekt utflykt. 2015 var vi där för första gången, då genom en familjeaktivitet med Friluftsfrämjandet. När Eskilstunafamiljen kom på besök i slutet av april 2018 så kom Hallandaknatten på tal igen och vi ger oss iväg. Tillsammans fick vi uppleva en fin men brant vandring, riktigt aprilväder, växlande natur, korvgrillning och glödbakade kanelbullar.

 

hallandaknatten, vandra

Tufft uppför, blommor och djurspår

Vandringen är bara ca 1 km men då den är rejält uppför så är det en utmaning för en del. Ibland behöver de mindre även ta till händerna för att klättra sig uppför. Eller sätta sig på rumpan och glida på leran nerför…

 

hallandaknatten, aprilväder

hallandaknatten, djurspår

hallandaknatten, lerkana

Av Skogsstyrelsen utsedd skyddsvärd skogsmiljö

Det som är speciellt med vandringen uppför Hallandaknatten är växtligheten och är ett skogsvårdsområde med skyddsvärda växter som trollbär och hassel. Det är vitsippor och blåsippor i överflöd, nötgivande hasselträd m.m och då väntar fler säregna blomsorter senare på säsongen. Det innebär också att naturen här får växa naturligt och det innebär liggande träd, snår osv.

 

hallandaknatten, blomma

hallandaknatten, biotop

 

Miljön inbjuder också djur att ta en aktiv del i utvecklingen. Mamma Elin blir nästan lite orolig när spår efter både älg och vildsvin är så färska att vi nästan hör dem… Det är bökade hål i marken och grisbajs som retar hunden, hon sover gott vid brasan när vi väl nått toppen…

 

hallandaknatten, vandra med hund

 

Triss i vy

På toppen kan en klar dag bjuda på utsikten över de tre Svansjöarna. Eftersom fokus under vandringen ligger så koncentrerat på att ta sig uppför så överraskar utsikten rätt rejält.

 

hallandaknatten, brant uppför

hallandaknatten, utsikt

 

Ett vindskydd finns, likaså en grillplats. Spänningen när barnen hittar gästboken är stor och de lägger mycket tid på att plita ner vår hälsning.

 

hallandaknatten, gästbok

hallandaknatten, gästbok

Hallandaknatten bjöd på aprilväder

Dagen bjuder verkligen på riktigt aprilväder! Det är grått och ganska svalt när vi gör vår klättring, perfekt. Väl uppe så letar sig solen fram sakta men säkert. Men lite som att vara i fjällen så rullade det ganska plötsligt in stora mörka moln över oss. Som tur är finns ju vindskyddet dit saker och vuxna flyttas när de första regndropparna kommer.

 

hallandaknatten, aprilväder

hallandaknatten, vindskydd

 

Men tonåringen, barnen och mamma Elin kan inte hålla sig utan när det övergår till hagel bryter det ut en lekfullhet som snart har smittat alla. Det fångas hagelbollar, vi lägger på enorma mängder ved på brasan och avslutar med ett äkta vårskrik!

 

hallandaknatten, hagel

hallandaknatten, vårskrik

 

Här är det en vägbeskrivning till Hallandaknatten om ni är sugna på att göra ett eget besök! Eskilstunafamiljen skrev också om vår utflykt, läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *