Det är enklare än det verkar, att laga en enkel utomhusmiddag för hela familjen. Här tipsar vi om tomatsoppa med risoni och tortillas, ja och så krabbelurer till efterrätt. Så enkelt så att barnen kan vara med!
Tomatsoppa på friluftskök
Förutom uppmaningen: häll ihop! så är det bara lite lök som ska hackas i receptet till vårt tips på enkel utomhusmiddag.
- Krossade tomater
- grädde
- buljongtärning
- risonipasta
- hackad lök
- smör/olja
Häll allt i en kastrull där lök fräses och kokas upp. Soppan är färdig när pastan är färdig.
Självklart går den att göra även över öppen eld i gjutjärnsgryta. Vi valde den här gången att använda friluftsköket för att få lite tempo i vår onsdagsrätt.
Tortillas med potatis och ost som tillbehör
Soppa serveras ju ofta med bröd och hos oss är det ett givet tillbehör. En favorit som återkommer i många olika varianter är att vi steker tortillabröd på stekhäll. Den här gången har vi kokt potatis och västerbottenost som vi lägger emellan, inspiration från boken Eldmat. Enkelt och supergott.
Krabbelurer, pannkaksliknande efterrätt
Skrabbelurer kallas de nog i scoutrörelsen, amerikanska plättar av andra, krabbelurer på ledarutbildningen med Friluftsfrämjandet – kärt barn har många namn. Oavsett vad ni kallar dem, gör dem! Det är riktig vardagslyx att doppa de varma plättarna i socker och kanel.
Vi brukar förbereda hemma och antingen ha smeten med i en petflaska eller som den här gången, i en matlåda. Smeten kan bli väldigt trögflytande och då kan det vara lättare att få det hanterbart genom att ha en bunke med större öppning än vad en petflaska kan erbjuda.
- 1 ägg
- 0,75 dl socker
- 0,75 dl mjölk
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- smör att steka i
- socker och kanel att vända i
Gör så här: Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan alla torra ingredienser, rör ihop noga tills smeten är helt slät.
Enkel utomhusmiddag, då kan barnen hjälpa till!
Avslutningsvis vill vi tipsa om de absoluta bästa kryddorna: att vara utomhus och göra det själv! Låt barnen hjälpa till med matlagningen och de kommer att äta nästan vad som än serveras. För det är något speciellt att få äta det du själv varit med och tillagat. Det är en oro i magen, tar lite längre tid och är tålamodsprövande för oss föräldrar. Men den nöjdhet som barnen utstrålar gör det värt det.
Och när de äter, äter och äter…
Tipsa oss gärna på era middagsfavoriter som ni njuter av utomhus!