Hämta julgran är en kär tradition!

 En härlig tradition vi har är att innan första advent tjuvstarta julmånaden med att vi åker till vår egen skog. Där hämtar vi julgran och naturmaterial inför julpyntandet. I år så har vi lite annorlunda förutsättningar då vi tillfälligt är familjehem igen till ett syskonpar. Därför är det mamma Elin som tar en del av barnaskaran med ut på landet för att hämta årets julgran. Ett vackert snötäcke förgyller dessutom turen och förstärker känslan av att julen är här!

 

hämta gran, snö

 

Egen skog är en lyx

För många år sedan så blev det 3 skogssnuttar till salu i trakterna kring mamma Elins föräldrahem. Numer är vi därför stolta ägare till 9 ha värmlandsskog. Dit styr vi alltså kosan traditionsenligt i slutet av november. Den här gången blir det på första advent som vi hämtar vår julgran.

 

hämta gran, egen skog

 

Hämta gran är en kär tradition

I år tar mamma Elin hjälp av sin far för att hämta gran. Han som både har tittat ut en riktigt fin sedan tidigare och sedan gör en insats med att fästa granen uppe på bilen. Det visar sig nämligen att mamma Elin inte ens når upp till biltaket… Tur man har en pappa!

 

hämta gran, pappa

hämta gran, biltak

 

Naturmaterial är bästa julpyntet

En korg följer med på vår hämta julgran-tur också. Medan barnen leker i skogen så passar mamman på att hitta lite material inför julpyntandet. Vi pyntar till exempel enligt gammal tradition fortfarande alltid vår adventsljusstake med fönsterlav. Det används också naturmaterial i blomgrupper, vi binder julkransar och lite annat som vi kommer på allt eftersom vårt hem blir allt mer juligt.

 

naturmaterial

 

Allemansrätten  – vad gäller?

Vi har lyckan att kunna göra som traditionen bjuder, nämligen att hugga en egen gran i skogen. Dessvärre så är detta endast en lyx för oss skogsägare då det inte ingår i allemansrätten att ta ner träd. Känner du ingen markägare som tillåter dig att hämta er julgran så är det till att skapa en mysig stund, en jultradition kanske, kring inköp av gran.

 

 

Naturvårdsverket anger i sin genomgång av allemansrätten att mossor och lavar inte omnämns i lagtexten och därför bör vara tillåtet att plocka för husbehov. Det gäller dock att tänka på naturens bästa i första hand och välja med omsorg var du tar dem då det tar lång tid för naturen att reparera efteråt.

 

 

Julgranen på plats!

Nu har vi vår gran klädd och ljusbeprydd i vårt vardagsrum. Den är dock några steg innan den är redo för julfirandet…

 

 

1. Först ska den stå svalt i något dygn. Med ett brett snitt i stammen ställer vi den också i vatten, mycket vatten. Detta då vår upplevelse är att den suger i sig mest då den är nyfälld, flera liter.

2. Mäta och måtta. Många gånger! Med ny takhöjd, 2,80 m, i år så blev det en utmaning. Som tur är så hade vi svärfar som assisterade. Vi tar hellre av en del på toppen än får en för tunn gran.

 

hämta gran, pistvakt

 

När det kommer till att vattna vår gran så har det varit lite delade meningar mellan mamman och pappan i familjen. Elin ville ha en stor hink, som sedan skulle döljas av en korg, som ”julgransfot”. Pappan går på det mer traditionella med en vanlig och har därmed nu också enskild vårdnad om vattningen…

 

 

Har ni hämtat gran ännu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *