10 i topp för årets jullov

Åh vad det är skönt att ta jullov. Att packa ihop familjen, mysbyxorna och vinterkläderna för nästan två veckor i fjällstugan. Sådär internetmottagning gör att det blir någon liten scrollning på instagram men det går inte att rulla för fort eller kommentera för då blir det blankt. Samma med facebook, slöscrolla funkar men ingen särskilt stor aktivitet tillåts – som gjort för en digital paus! För att ytterligare förstärka detta behov så lyckades mamma Elin dra på sig en rejäl influensa, sängliggande i feber stora delar av lovet gjorde att bloggandet uteblev fullständigt då vi skriver och väljer bilder tillsammans. Den ork som har funnits har gått till familjeliv, vila och mys. Vi har, trots ledighetssjukan, haft underbart härligt i vår stuga uppe i Lofsdalen. Nu tänkte vi dela med oss av våra 10 i topp under jullovet 2017/2018. 

10 i topp – en bildkavalkad

10 i topp jullov Lofsdalen

1. Snö på julafton

Att inför julhelgen med hög volym av julmusik svänga in till en stuga inbäddad av snö är svårslagen julstämning. Sedan 9 år tillbaka har vi dagarna innan julafton packat in familj och julklappar för resan mot snön. Stuglivet i Lofsdalen bjuder på enklare vardag och mindre julpynt men ändå så är det så mycket jul det bara kan bli när vi myser omkring i våra pyjamasar, pyntar granen och bär fram julklapparna.

10 i topp, snö på julafton

10 i topp

2. Vi har köpt en skoter!

Vilka diskussioner vi har haft. Miljöbovar eller fjälläventyrare. Resa till värmen eller kul över tid. Inspirerade av Bodenfamiljens alla spännande skoterturer så tog vi beslutet. Än vet vi inte riktigt vad vi tycker men den 23 december utökades i alla fall vår maskinpark från en till två skotrar. Redan första turen så fick vi uppleva andra vidder än de i omkrets ca 3 milen sedan 17 år kända områdena runt stugan. För familjen kommer det betyda en helt annan möjlighet att upptäcka Lofsdalens fjällvärld!

10 i topp skoter jullov

Föräldrar på vift, blå timmen på fjället var en häftig upplevelse!

3. Tomten kom med en snowracer

Lyckan när pappret rivits av och en egen snowracer dök upp för lillebror var obeskrivlig. Med ledig tid och massor av snö så blir det många stunder i pulkabacken, framförallt för de minsta busarna när de större är i pisterna.

4. Morbror Oskar

Mamma Elins lillebror förtjänar verkligen en egen punkt i årets 10 i topp. Som han har lekt, spelat, busat, dragit och puttat, åkt och peppat våra barn. Ni vet, hur störig han än är som lillebror och svåger så är han helt fantastisk med sina syskonbarn. Och de älskar honom!

 

5. Spel i alla dess former…

Föräldrarna har själva ett stort intresse för att spela spel, både brädspel och rollspel, så det kan bli en del sena kvällar när ett gäng vuxna drar igång. Det märks verkligen att barnen blivit större. Plötsligt kan vi spela lite mer avancerade spel, spel som gör att även vi vuxna kan tycka att det är en kul stund. Där barnen faktiskt har börjat förstå regler, visserligen ibland något avskalade, och därför kan spela t.ex Star Wars-Carcassonne, Ticket to Ride mfl. När tomten dessutom kryddade det hela med att tjejerna fick ett TV-spel…. Given turnering på nyårsafton…

 

6. Kusinen i skidbacken

I mellandagarna dök Elins andra lillebror upp med fru och barn. Glädjen när kusinen knäcker slalomkoden och det blir heldagar i backen är enorm, för alla! Fler som åker, fler som kan dela upp sig, fler att dela åkglädjen med!


 

7. Snöbus – lek för alla

Med sovmorgon, långfrukost och lite läslov så blir ändå längtan ut tillräckligt stark. Minst en gång om dagen måste bara snöhyddor grävas, snöbollskrig startas och altanen skottas. Det finns liksom alltid något att göra när det är snö 🙂

 

8. Så mycket puder!!

Alltså. Två dagar av fullständig snödumpning. Natursnö på nästan en meter. Lofsdalen, och stora delar av Sverige, förvandlades till ett magiskt vinterland som kan tävla med Narnia. När sedan solen tittar fram så är det som att befinna sig i en skattkammare. Fantastisk offpiståkning och mjuk manchester för slalom- och snowboardåkarna. Gnistrande snövärld längs längdspåren. Helt klart 10 i topp någonsin i Lofsdalen för oss.

Glädjen att klara av offpist!

10 i topp, powpow

Pappa och dotter redo för fantastisk åkning

10 i topp

 

9, När koden knäcks – de minsta börjar åka längd

När backarna bjöd upp till fin skidåkning fick mamma Elin som sakta börjat återhämta sig hänga med småkusinerna runt stugan. Redan förra året kände de på det här med längdskidåkning men i år så lossnade det verkligen för lillebror. Han susade fram och ville aldrig sluta. Och när faster Elin skapar äventyr längs vägen så njuter även kusinen av utflykterna. Det har letats stentroll, tittats efter isdrottningen och hittats spännande spår.

 

10. Tid med nära och kära: Nyårsfirande och julmys

Som vi har skrattat på vårt jullov! Barnen har byggt små världar istället för att pynta med tomtarna, pappa Andreas överraskades med star wars-kulor till granen, vi har tjafsat om huruvida en messengerkonversation är bästa sättet för en matsedel att spridas, vi har serverat barnen en trerätters middag och mamma Elin har fastnat i en snöhög med morfars sko på nyårsafton. Vi har klätt upp oss, vi har myst runt i underställ, det har bjudits på Harry Potter-godis och njutits av norrländsk basturitual och vedeldad badtunna.

Yoga inför en dag på skidor!

Värmande dryck på skoterutflykten

Rapunzellyktor! Där mamma Elin drog ut i snön för att undvika uppeldat träd…

 

Efter så mycket kul mys så är det med varmt hjärta som vardag och rutiner omfamnas – det här kommer vi leva på länge! Även om mamma Elin känner sig lite lurad på några dagar däruppe…

Vad har ni för 10 i topp från jullovet?

God fortsättning från oss alla <3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *