Åmål Skicenter Högheden, en lokal pärla i Dalsland

Äntligen blev det av. Vi tog oss iväg till Åmål Skicenter, eller Högheden som vi kallar det häromkring. Första helgen igång och två backar öppna kunde lätt sysselsätta en familj i några timmar. Med lite fika i ryggsäcken tog vi oss de 20 minuter vi har dit, invaderade (det blir känslan när det är en 6-personsfamilj som kommer in någonstans) skiduthyrningen för att sedan ge oss ut i backarna.

 

ut på äventyr, mot Åmål skicenter!

skiduthyrningen på Åmål skicenter

nu kör vi! Ut i backarna hos Åmål skicenter

Men först, låt oss fika…

Det slår aldrig fel. Det känns som om vi nyss åt frukost och ändå ser vi behovet av fika direkt vi kommer fram. Så efter två åk så blir det helt enkelt att ta en paus. Varm choklad och energirika kex var alldeles lagom och sedan fanns energin för de återstående timmarna. Lustigt att det alltid är så… Det är lätt att glömma att efter frukosten vid 9-tiden har vi klätt på oss, borstat tänder och hår, letat fram matsäck, dragit fram och på oss skidkläderna, säkerhetskissat, packat ut oss i bilen, bilresan och så utprovningen i skiduthyrningen – så då är det väl inte konstig att det behövs fyllas på energi efter ungefär 2,5 timme haha.

 

fika på Åmål skicenter

varm choklad på skidutflykten till Åmål Skicenter

fikapaus direkt, Åmål skicenter

Åmål Skicenter

Detta lilla slalomställe erbjuder som mest 4 backar med blandade utmaningar. Erkänt bra för nybörjare och har dessutom lockat fram ganska framgångsrika slalomåkare genom sin aktiva skidklubb! För att vara ett sådant litet ställe får Åmål skicenter väldigt goda omdömen, framförallt för sina högklassigt pistade backar. Många är skolorna som förlägger sina friluftsdagar här och det är flera som förbereder sina fjällveckor genom uppvärmningsdagar här.

 

ankarlift i Åmål skicenter

Sent ska syndaren vakna…

Att ha möjlighet att få köra slalom i andra pister än de ”gamla vanliga” är ju lite kul att säga när det kommer till att vi faktiskt upplevde det med vårt eget Åmål Skicenter men så är det faktiskt. Vi får har nämligen inte kommit oss för att ta oss dit ut tidigare. Irma och pappa Andreas var där vi några tillfällen när hon precis börjat köra slalom. När vårt kontaktbarn, nu 22 år, var yngre så tog Andreas med henne dit för att testa slalom lite men de övriga har aldrig hittat tillfälle förrän idag.

 

sent ska syndaren vakna, Åmåls skicenter fick besök idag

Teknikträning

Lite oroliga var vi nog, att de större barnen skulle tröttna på den enda stora backen som idag var öppen men det hade vi inte behövt. Några åk där gav nya utmaningar, tekniken behövde slipas när det kommer till hårdare pistade backar än vi är vana vid. Och efter fikat så hängde Irma och Agnes med bort till barnbacken och roade sig med lite olika teknikövningar. Bland annat testade de att våga sig på lite mer carvingsvängar och Irma plockade dessutom av sig ena skidan för att leka sig nerför.

 

annorlunda pistade backar gav nya utmaning på Åmål skicenter

Greta stannade i stora backen med pappa efter melliset

tumme upp för Åmål skicenter

Tumme upp för Åmål skicenter!

teknikträning på Åmåls skicenter

åka med en skida är en utmaning, Åmål skicenter

 

Rumpträning för mamman, pizzabiten för lillebror

Mamma Elin, som fortfarande dras med lite trötthet från sjukperioden, tog lotten att få hänga med lillebror i barnbacken. Redan i Branäs för ett år sedan så testade han och idag ville han köra igen. Han älskar det! Liften var lite för lurig så det fick bli ”mammaliften” då han puttades uppför backen. Sedan hade en trygg hand som nöp fast overallen på nervägen för säkerhetsskull. Härliga intervaller för mamman då det blev rejäl rumpträning uppför och sprintar nerför. För se ni, idag kom lillebror på både hur han skulle bromsa och idén bakom svängarna så det blev en riktigt glädjande dag för den här lilla hjälmfotingen!

 

barnbacken hos Åmål Skicenter

intervallträning Åmål skicenter

hjälmfoting hos Åmål skicenter

pappa Andreas får hjälpa till i barnliften på Åmål skicenter

 

Kan vi åka på nästa helg igen?

Det är ändå rätt bra omdöme från de här härligt trötta barnen vid lunchen! För 820:- så fick vi skidhyra för 5 personer och liftkort för en vuxen och en ungdom här på Åmål Skicenter. Känns som en liten investering kontra vilken mysig dag vi fick!

 

fin utsikt på Åmål skicenter

Är ni i trakterna, hojta till så kanske vi kan hänga där ihop?!

En tanke på “Åmål Skicenter Högheden, en lokal pärla i Dalsland

  1. Å så mysigt och så härligt med snö!!! Jag hoppas så att det ska komma snö här snart! Har varit så extremt dåligt med det. Och nu åker vi ingenstans eftersom jag snart har beräknad förlossning (när som helst). Men hoppas snön kommer till oss så vi får njuta lite av det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *