Klassfotboll – ren rörelseglädje!

Klassfotboll. Vilket fantastiskt initiativ det är! I Åmål firades första maj med att 33 lag samlades och i strålande sol möttes årskursvis i vänskapliga matcher. Natur- och Miljöskolan hade ett lag representerat i åk 1 där våra barn Greta och Irma skulle vara med, och mamma Elin blev ledare tillsammans med en av de andra spelarnas pappa.

 

klassfotboll, lag

klassfotboll, lagledare

Klassfotboll – vårt lag kämpade, och vann!

Tre matcher med 11 spralliga barn. Våra ettor (och inlånade spelare från förskoleklass) kämpade på och det som vi försökte hålla som viktigast – att ha kul – lyste igenom hela tiden.

 

klassfotboll

 

Det var high five varje gång det var dags för byte, full fart hela tiden, det var nya hejarramsor inför ny match, jubel och målgester. Det var nervösa tack till andra lag och domaren.

 

 

Och vi fick faktiskt brista ut i ett segervrål då våra poäng räckte till att få ta hem årets vinstpokal!

 

klassfotboll, jubel

klassfotboll, vinnarlag

klassfotboll, pokal

 

Men tårar blev det såklart också. Barn och deras känslor slutar aldrig att överraska. Men också hur snabba vännerna är att trösta och peppa när känslorna tar över. Och engagemanget! Avbytarna tjoar, oar, iiiiar och tjuter där på kanten, lika stor delaktighet där som väl ute på planen!

 

klassfotboll, nervös

klassfotboll, avbytare

Snygga tröjor!

Natur- och Miljöskolan har en profil mot miljö och hälsa. Vad passade inte bättre än att lagets tröjor (Curve Jr Shirt) var av 100% återvunnen polyester! Att färgen korall dessutom lyste klart i den strålande solen, vårt lag syntes verkligen, gav verkligen en känsla av samhörighet som var svårslagen. Funktionströja när den är i sitt rätta element!

 

klassfotboll, gemenskap

Vad är bakgrunden till klassfotboll, egentligen?

Fanns klassfotboll när du var liten? Pappa Andreas hade inte ens hört om konceptet tidigare. Mamman Elin har däremot starka glada minnen från klassfotbollen på fältet vid badhuset när hon gick på mellanstadiet. I Åmål var det en lokal fotbollsförening, Viken IF (där Greta och Irma spelar, och mamma Elin numera är ledare…) som tillsammans med lokala tidningen, Provinstidningen Dalsland, som stod som huvudarrangörer.

 

 

När vi skulle googla på bakgrunden till klassfotboll så kunde vi inte hitta något om hur det kom sig, hur började det egentligen? Däremot så vet vi att det har funnits länge, på några ställen firar klassfotbollen 40 år i år!

Men sitter det någon av våra läsare som kan mer om detta så hör av er!

Kul är det i alla fall!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *