Krångla inte till det! Om att våga kalla sig aktiv familj…

Åmål har en stor grupp invånare som är mycket aktiva; de tränar för långlopp, kör intensiva pass på gymmet, cyklar längs våra skogsleder och landsvägar, hänger ishallen eller löparspåret, vandrar i våra naturreservat och åker på olika tävlingar i ur och skur. Det är val som gjorts i de familjerna; vem som ska träna och när, hur mycket tid ska läggas på vad, vad de olika aktiviteterna får kosta och vad familjen vill lägga tid på osv – massor av värden som slås samman till en familjs vardag helt enkelt.

 

Men vi är inte alla som är där. Eller kan ha det så just nu. Och med det sagt; krångla inte till det! Att få vara nöjd över ett mellanmål i trädgården kan också vara good enough. I dagens inlägg reder vi lite i hur vi tänker kring detta med att kalla sig aktiv familj och lite om varför vi bloggar men även en liten uppmuntran till fler att använda sociala medier som en inspiration snarare än att känna det som en ”konstruerad fasad”…

 

brasa krångla inte till det

Inte bara extremsport eller överlevnadstur i vildmarken

Vi ser det som att välja en aktiv livsstil betyder att familjen gjort ett val om vad som ska vara ledorden i vardagen. Inte att tävla eller jämföra med andra familjer, det handlar inte om det. Alls. Faktiskt.

För oss handlar det om att veta HUR vi vill prioritera och att ha hittat vad just vi, i den här kombinationen, uppskattar och vill med vår fritid. En del älskar att laga mat och göra fint hemma, andra älskar att tävla och lägger timtal på att träna, någon vill virka eller åka på loppis – vi vill vara utomhus, göra kreativa saker tillsammans och eftersom vi är lite forskningstokiga strävar vi efter att göra sån´t som ska vara bra för oss; om det handlar om matlagning från grunden så ofta som möjligt, läst på vad som är bra och näringsrik mat, relationsskapande mellan föräldrar och barn, rörelsens betydelse för kroppen osv – ja, ni fattar…?!

 

greta dans krångla inte till det

 

Krångla inte till det!

Så vi är inte en sådan familj som är ute alla dagar i veckan, sover i tält året om eller vandrar Kungsleden utan vi försöker få till aktivitet i vår vardag istället. Det kan vara att äta mellanmål ute i trädgården, promenera till dagis och skola istället för att ta bilen, en kvällspromenad med hundarna eller att laga middagen ihop…

 

elin hundselfie krångla inte till det

frukost krångla inte till det

 

Ibland blir det att sitta och pyssla ihop, göra ”hotellfrukost” hemma, anta en armhävningsutmaning eller spela/sjunga ihop när Andreas spelar gitarr (eller numera även Irma) men det kan också bli att planera en vecka i Lofsdalen eller en flertimmarsvandring till Dalslands högsta punkt.

 

irma gitarr krångla inte till det

fika krångla inte till det

Krångla inte till det, inte göra det till något extremt. Men göra det vi vill lägga vår tid på som familj.

Krångla inte till det…

 

För huvudsaken för oss är att vi gör det medvetet. För då gör vi det som vår familj menar med att ha en aktiv livsstil. Vi är inga hulken som klarar allt… Vi kör inte Vasaloppet med målsättning att vinna utan skulle vi försöka oss på ett sådant lopp har vi snarare önskan om att klara det utan att bryta. Och vi får slita när vi gör våra 22 armhävningar i utmaningen – men vi strävar efter att bli bättre och må bra under tiden!

 

elin selfie krångla inte till det

 

En till säsong med Tuxer!

Så, varför vi vill fortsätta blogga som en aktiv familj är för att vi vill visa att det inte handlar om att vara extrem på något sätt utan det handlar om att göra sanna val tillsammans med sin familj, och den är unik! Det som funkar för oss kanske inte alls passar någon annan men samtidigt så kanske det kan inspirera en tredje familj att testa något eller tänka till kring något som kan ge en positiv effekt för just dem.

 

utelek krångla inte till det

 

Precis som det blir när vi får idéer och inspiration av andra aktiva familjer på tex sociala medier, det gäller bara att tänka att det inte handlar om att någon vill förhäva sig eller tävla/jämföra utan att det kan faktiskt handla om att någon är stolt, glad och nöjd över det som de fått till i sin vardag – oavsett om det är en fin ommöblering, ett extra tufft träningspass eller en utedag med sina barn.

 

greta nerförbacke krångla inte till det

Så fortsätt alla därute, inspirera och inspireras av varandra! Krångla inte till det, varken för er själva eller andra…

 

agnes krångla inte till det

Tack alla som följer oss, glada tillrop och stöttande hjärtan och tummar upp 🙂

Kram Åmålsfamiljen

 

Vi har precis startat upp både ett instagramkonto och en facebooksida som heter aktivfamilj.se – följ oss gärna där också, kommentera och engagera er (och tipsa gärna andra så vi kan få fortsätta med detta eftersom vi tycker det är så roligt!) gärna så vi blir fler aktiva familjer!

En tanke på “Krångla inte till det! Om att våga kalla sig aktiv familj…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *