LÄNGDSKIDÅKNING – Tips för ett sportlov i Lofsdalen del 1

Det är väl ingen hemlighet att vi i Åmålsfamiljen trivs i vårt paradis Lofsdalen… Här har Elins familj haft stuga sedan början av 2000-talet och lägger många veckor om året i detta vinterparadis. Så nu har vi samlat några av våra tips om hur och vad vi gärna hittar på när vi är där under våra lov. Först ut är några av våra smultronställen när det kommer till….

 

…LÄNGDSKIDÅKNING

irma utsikt längdskidåkning

Fjällvärldens enda pusshållplats?

Vår stuga ligger uppe på ”andra” toppen från där pisterna är och från husknuten har vi bara några hundra meter på ett skoterspår ut till finfina Hovvärksspåret (gröna markeringar) som tar oss ut i fjällvärldens magiska natur. En härlig tur på cirka 8-9 kilometer gör att vi bland annat får njuta av pusshållplatsen vid Strådalsledens grillkåta som fungerar som en knutpunkt för både skid- och skoteråkare. Till Hovvärksleden finns såklart en fin officiell startplats, spårcentral, och dit det är enkelt att ta bilen om det behovet finns.

 

agnes skylt längdskidåkning

pusshållplats längdskidåkning
Lånad kamera och en aning motljus #nofilter 😉

 

Sagospåret och ”det långa sagospåret” – längdskidåkning för de små!

För de minsta är det uppkört en slinga på cirka 800 meter med små figurer med tillhörande liten skylt, fixat av Lofsdalens skolelever, som roar och gör turen mysig. Bra start för att introducera längdskidåkningen på ett kul sätt. När barnen börjar orka längre turer men ändå längtar efter sina vänner i sagospåret så går det att förlänga genom att ta elljusspårets tre kilometer eftersom sagospåret är en del av detta. Längs med detta finns också några tipsfrågor om det behövs lite delmål.

 

irma dalgång längdskidåkning

irma greta längdskidåkning

Mil efter mil

OM det är så att det sammanfaller både tid och ork på samma gång så finns det miltals av längdspår (115 km för att vara exakt…). Favoriten i familjen ligger på cirka 13-15 kilometer (beroende på vilken startpunkt) med Övre Strådalsleden som grund. Vi pratar öppen fjällmiljö med snötäckta vidder så långt ögat kan nå… En solig dag känns det som att åka i en skattkammare, så vackert glittrar det längs med turen. Så som längdskidåkning ska upplevas <3

 

vy 01 längdskidåkning vy 02 längdskidåkning siri längdskidåkning solnedgång 01 längdskidåkning

Två turer som vi själva inte haft möjlighet att ta på länge är Sömlingshågna runt och Lussi- och Pilgrimsleden men vi har hört att de fortfarande är en upplevelse om tid och möjlighet finns!

 

Tips är att följa Lofsdalsspår på facebook, dagliga uppdateringar och planera turen efter deras råd! De kan sin sak 🙂 

 

Sammanfattningsvis så är det de spår i öppen terräng som vi rekommenderar för en fin och upplevelserik längdskidåkning i Lofsdalen, nere kring byn finns det en rad väl omhändertagna spår i skyddad terräng men då är det inte så vindkänslig längdskidåkning i skogsmiljö som erbjuds och vi önskar alla få uppleva magin i längdskidåkning uppe och ute på fjället!

 

elin irma längdskidåkning elin irma drag längdskidåkning

Byns service och kunskap om längdskidåkning

Slutligen måste vi bara få tipsa om två guldkorn! Det inte Emil på Karins sportbod vet är inte värt att veta…

  • Karins sportbod – hjärtat i byn med mångårig kunskap och ständigt i framkant när det gäller ny teknik, metoder och utrustning.
  • Rickards längskidskola – investera en stund i åkningen och känn skillnaden, glädjen ökar med små men ack så viktiga justeringar…

Önskar er alla en härlig längdskidåkning, antingen i Lofsdalen eller på något annat ställe i fjällvärlden – nu laddar vi för sportlov!

Vi har fått ett sent återbud på sportlovsvecka 8 så om ni vill veta mer om vårt paradis så gå in på Gulärlan på facebook genom att klicka här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *