Lagom är nog! Jämför inte utan välj vad som inspirerar dig!

Här kommer det igen. Vår önskan om att inspirera till ett aktivt liv utan att det behöver gå till överdrift. Målet är att hitta en balans där vi mår bra. Och samtidigt ger våra barn bästa möjliga förutsättningar att skapa en stark och motståndskraftig kropp (läs om 6 peppande anledningar här) och även positiva effekter på humör, inlärning och psykiskt välmående. Men vi tycker det är lika viktigt med vila, tid för kreativitet och familjeliv med rutiner. Lagom är nog!

 

 

Varför blogga om att lagom är nog?

Jo. Vi är nämligen inte någon extrem familj. Det kan vara en utflykt där och några aktiviteter där. Men också husfix, föräldramöten, tandläkarbesök, sjukdomar och släktsammankomster.

 

lagom är nog, husfix

 

Och samtidigt kommer rapport efter rapport om stress, om att psykisk ohälsa går lägre ner i åldrarna och att övervikten ökar hos befolkningen i väst. Vårt mål med inlägg och bilder vi presenterar är att de ska vara just inspiration. Inte bidra till dåligt samvete, öka prestationsångesten eller stress.

 

 

Lagom är nog

Slå ihop all forskning inom alla dessa områden som slår an barns hälsa tex rörelse, skärmtid, återhämtning  familjerelationer, läsning, inlärning, kost osv så landar det oftast i ”lagom”. Allt funkar i små doser. Pulshöjande aktivitet och utomhustid rekommenderas i minuter per dag, läsning i kvartar, skärmtid kopplas till avkoppling och rörelse (På generation Peps hemsida hittar ni mycket om detta!)

 

lagom är nog, skärmtid

lagom är nog, rörelse

lagom är nog, mellanmål

 

Ja ni ser, egentligen går det att få ihop. Om man håller det lagom! Därför slår vi ett slag för att det är helt ok att känna sig nöjd med en aktivitet per vecka, att promenera 1,5 km på lunchen eller när barnet sitter hemma och pysslar i sitt rum en kväll. Att en middag tillsammans är precis lika mycket värt som ännu en träning. Att det är välmående också i att känna att rutinerna fungerar. När tvättberget försvinner och alla barnen får nya lakan i sängarna. Men också att det räcker med att gå en stund varje dag. Inget krav på prestation.

 

lagom är nog, kreativitet

lagom är nog, nöjd på promenad

Rutiner gör dig flexibel

Det ni, så tänker vi. Att tänker vi till från början för att få till logistik, mat, aktiviteter, städa, handla och återhämtning så är det lättare att hantera när det dyker upp nya förutsättningar eller infall. Det finns liksom något att falla tillbaka på än när vi trampar vatten för att klara vardagen och det plötsligt blir något ytterligare. För då är det svårt att njuta.

 

 

För några år sedan gjorde vi ett inlägg om just det – att hitta värdeord för vad som är viktigt för just oss och vår familj. Utifrån det sedan gör vi våra val. Valen i aktiviteter, vad som får ta vår tid, vad vi väljer bort osv. Och det är ju unikt för varje familj. Hur ni som föräldrar är som personer och vad ni som par har för önskan för er familj. Vilka individer är era barn.

 

 

 

Sen gäller det att komma ihåg att det förändras med tiden! Vi hade mycket mycket mycket lättare att hitta tid för gemensamma utflykter när barnen var mindre. Det var inte var lika många aktiviteter och vänner inblandade. Nu för tiden ska vi parera träningar, matcher, cuper, kompishäng osv.

 

 

Så vi kan inte jämföras eller jämföra oss med aktiva familjer som har yngre barn som hänger med dit föräldrarna går. Vi kan heller inte jämföras eller jämföra med familjer där barnen är äldre, kanske redan in tonåren, då förutsättningarna är helt andra. Igen…

 

 

Men att skapa rutiner för där just vår familj är just nu gör att vi kan luta oss mot det när det stormar. Att valen blir enklare när vi behöver prioritera. För att lagom är nog.

 

 

Som de flesta

Ja, vi är inte proffsfotografer. Vi går omkring med några år gamla mobiler, någon med spräckt skärm, och fotar i stunden. Någon gång ibland lyckas vi tänka till och faktiskt arrangera något motiv men då ska mycket stämma… Och precis som att du väljer vad du har på dig för kläder när du ska dra ner till affären, jobbet, gymmet, möta barnet på dess aktivitet osv så väljer vi vad vi publicerar. Jag tar inte mina håliga mysbyxor till jobbet, inte heller tar jag de sämsta bilderna på mig och lägger på sociala medier…

 

 

Önskan är att inspirera till ett aktivt familjeliv, alltså lägger vi upp bilder som går att koppla till temat. Inte om dagen då tvättmaskinen går sönder, när vi glömmer bort att det är studiedag eller när vi haft ett städkrig med barnen. För det har vi också. Men det tror vi att ni fattar att det inte hör hemma på en blogg som aktiv familj. Så därför hoppas vi ju att ni kan välja att inspireras av det som inspirerar, rycka på axlarna åt det som inte funkar för er där ni är just nu i livet och komma ihåg att vi är som de flesta. Och framförallt att lagom är nog.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *