Läslov – här kommer boktips på tema friluftsliv, för hela familjen!

Höstlovet är ju sedan några år tillbaka lanserat som läslov. En möjlighet att hålla igång läsningen, framförallt för barn men även vi vuxna blir på så sätt påminda om att läsa annat än korta inlägg på sociala medier… Här listar vi våra favoriter på tema Friluftsliv som vi ständigt återkommer till. Kanske ni hittar någon ny favorit bland våra boktips eller plötsligt minns någon ni använde mycket förr?

 

boktips på läslov, friluftsliv

 

Friluftsliv för barn – boktips för familjen

Här hittar ni några boktipspärlor som vi har stött på genom åren. Både från när vi vuxna var barn men också nya upptäckter som vi tagit till oss.

Gröngölingsboken

Vår absoluta favorit. Alla möjliga tips och trix i kul form av knattarnas gröngölingstjänst. Ständigt kommer Agnes med nya idéer hon får från boken och vi får utmana oss med nya aktiviteter. Häromkvällen provade vi t.ex att grilla äpplen med en sockerbit i. Det är också uppslaget med knopar som barnen återvänder till så fort de får lite tid över. Ja, lite av allt finns där. På ett glatt och på lite mer tilltalande sätt för de lite äldre.

Utflykt – äventyr för barn och vuxna av Mats och Åsa Ottosson

En verklig sammanfattning av vad friluftsliv med barn kan vara. En guide med blandat bilder och tecknade illustrationer som tar dig genom fakta, utrustning, tips och säkerhet på ett enkelt och inspirerande vis. En nyupptäckt favorit hos oss.

Familjens utflyktsbok av Öystein Köhn

Även den här boken är en rejäl genomgång av vad du som förälder behöver tänka på inför din tripp ut i skog och mark. Den här är lite mer djuplodad och täcker lite mer tuffa äventyr men samtidigt så är den en källa till kunskap för oss nybörjare.

 

familjens utflyktsbok, boktips

 

Boktips för de unga vetgiriga

Tänk vilken härlig ålder det är när barnen går de första åren i skolan. Så stark lust att lära. Nyfikenhet på allt och tusen frågor om det mesta. Här kommer några böcker som verkligen stimulerar våra kunskapstörstande ungar!

Naturen (från Figges Kunskapsklubb) av Marie Bosson Rydell

Genom en rad finurliga frågor som till exempel Fryser granen på vintern? och Lägger fladdermusen ägg? så stimuleras vetgirigheten hos barnen i denna bok. Vi vuxna sätts på prov och boken blir snarare ett gemensamt projekt då det är lika intressanta frågeställningar för oss föräldrar!

Viktiga kartor av Sarah Sheppard

Boken för äventyrare och dagdrömmare! Spännande information om olika platser i världen. Och då handlar det inte om turistattraktioner utan den tar dig med på stora upptäckare och äventyrares resvägar, berättar om pirater och skatter, visar på jordens plattor, vulkaner och jordbävningar – ja ni hör, det är hur mycket som helst att lära sig!

Rut och Knut tittar ut – på naturen: kottar och klorofyll av Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Carin Wirsén och Mats Wänblad

Rut och Knut tittar ut är en serie där många av böckerna handlar just om djur och natur men även historia och lite om hur saker och ting funkar. En av favoriterna vi har är den som handlar om kottar och klorofyll där vi får möta t.ex de som jobbar i skogen, sånger som handlar om naturen, lite om hur det funkar och varför olika saker är som de är med växterna. En del som våra barn uppskattar är kapitlet ”så kan man säga” som går igenom några talesätt, sådana där vi vuxna ofta använder utan att egentligen förklara vad vi menar eller varifrån det kommer.

 

boktips, friluftsliv med barn

 

Boktips för de minsta

Skogens djur av Julia Donaldsson och Axel Scheffler

En pekbok som kopplar ihop djur och rörelse på ett enkelt men kreativt sätt. Det klingande skrattet från Vilda bebin här hemma när vi tittar i boken tillsammans är lätt värt omaket som förälder när vi försöker oss på att slingra som en orm….

Kung Älg av Ulf Stark och Ann-Cathrine Sigrid Ståhlberg

En fin saga om älgens tvivlan på om han klarar uppdraget som Skogens konung. En trivsam berättelse som lockar till nyfikenhet kring djur och natur.

Djuren i skogen av Sarah Sheppard

En favoritförfattare som med sina färgglada bilder gör att både barn som lyssnar och förälder som läser lätt kan leva sig in i djurens värld. Att vi dessutom lär oss massor är ju en fantastisk bonus som passar på ett läslov.

Var bor djuren? av Moira Butterfield och Tim Hutchinson

En faktabok som bygger på bilder och där du lyfter på flikar för att se mer och lära mer. Inte för de minsta då det ändå är en del text men perfekt för vetgiriga barn från ca 3-4 års ålder.

Elsa Beskow – ett boktips i sig!

Och sen måste vi ju uppmärksamma Elsa Beskows fantastiska skildringar! Bland många vill vi nämna Tomtebobarnen, Solägget och Ocke, Nilla och lilla pillerill samt Blomsterfesten i täppan och I trädgårdsland och blåbärsskog. Perfekt läsning för kommande läslov!

 

boktips, fina illustrationer

 

Fakta hör hemma på ett läslov – boktips för vuxna

Här kommer några ”uppslagsböcker” som vi brukar återkomma till. Både när vi planerar kommande träffar med barnverksamheterna vi leder inom Friluftsfrämjandet Åmål/Säffle men också helt enkelt för inspiration för familjeäventyr.

 

boktips för vuxna

 

Eldmat av Eric Tornblad och Ida Olsson

Vackra bilder och lite pretto text bjuder denna bok på. Egentligen inget nydanande i den men ett enkelt ställe att hitta inspiration till mat inför utflykten då fokus är just att laga mat vid lägerelden. Oftast så skruvar vi lite på recepten men det är en bra bas som vi ofta återkommer till trots allt.

Ut i naturen – 600 svenska växter och djur i färg från Fortuna förlag

En numera ständig följeslagare i byxfickan. Där finns den redo för att kunna svara på alla dessa frågor som uppstår om naturen runt oss när vi är på tur. Perfekt för oss då den tar upp både svampar, blommor, växter, fåglar, djur och fiskar. Ett sätt för oss alla att faktiskt få svar och upptäcka tillsammans när vi är ute.

En naturhandbok om floran av Andrew Cleave

Hos oss är äldsta dottern väldigt nyfiken på just blommor så oftast har hon även denna nedstoppad i sin väska. Detta för att kunna forska lite mer om de blommor vi stöter på längs våra vandringsturer. Det som är lite extra bra med denna är att den förutom Sverige även täcker upp Nordeuropa.

Vildplockat av Niki Sjölund

En härlig sammanställning av ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar. Den verkligen kittlar önskan om att kunna nyttja mer av vad naturen har att erbjuda. Pedagogiskt uppdelat efter årstider och med en fördjupning om att ta vara på naturens skafferi är en guldgruva för oss drömmare. Dock har vi inte kommit så långt att vi egentligen vågar oss utanför det kända, än…

Uteliv med överlevnadskunskap av Lars Fält

Lars Fält är ju lite av en guru gällande just överlevnadskunskap, bland annat stötte vi på hans namn när vi besökte Per-Nils i Övre Sopporo dit Lars Fält ofta tar sina grupper för utbildning i överlevnad i fjällmiljö. Den här boken sammanfattar nästan allt. Det är mycket text, en del illustrationer och bilder som förstärker budskapet. Men det gäller att koncentrera sig, det här inte en som du slöbläddrar i då och då…

 

Önskar er alla ett härligt läslov!

 

läslov, höstlov

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *