Lek i påsk – 9 olika utmaningar för stor och liten!

Påsk i coronatider, hur ska vi få till en kul lekfull påskhelg? LEK! Här bjuder vi på några påsklekar som vi brukar hitta på – kanske kan ni hitta en ny favorit?!

 

3 LEKFULLA varianter av äggjakt

Påskägg och godis är ju det som är bland det mest centrala i påskfirandet för många. Vi har ju en variant av äggjakten som vi alltid kör när vi är i Lofsdalen (läs här om vår senaste påsk i fjällen), en lek som vi kört i vårigt Värmland och en ny som vi har skapat nu i coronatider.

 

lek

 

1. FÄRGGLAD PÅSKLEK MED LEDTRÅDAR

Så rätt och spännande det känns att få ”jobba lite” för sitt godis. Påskharen lämnar en liten första instruktion. Därefter är det med kluriga ledtrådar som godissugna skattjägare orienterar sig över stock och sten. Sedan hittar vi, förhoppningsvis, det gyllene ägget.

 

lek
lek lek lek lek lek lek lek

 

2. LEKEN DÄR ALLA BLIR SOM GALNA – HITTA DITT ÄGG!

Här är vår favorit! I en kö ställer vi upp oss i åldersordning. Påskharen har synts till och plötsligt är det dags för uppställning. Extra härligt är det i strålande vårvintersol på en altan i fjällen. Men det funkar lika bra på en lerig gräsplätt i parken. Innan det är dags så bygger vi upp stämningen lite med att de vuxna taggar till och har lite olika förslag på fusk. Sedan släpper vi iväg de yngsta. Det finns några färgglada påskägg som ligger lite enklare till och några är riktigt svåra att hitta. Så när vi vuxna får ge oss ut, ja då är det fullt ös som gäller. Vad gör vi inte för våra barn, och för godis…

 

lek
lek

Tips – ha lite koll på var påskharen gömmer äggen. Och hur många påskägg som är gömda… Annars kan det dyka upp ett i juni – been there, done that… hahaha

 

3. PÅSKHARENS GPS-QUIZ

Här är coronavarianten deluxe. Alla kan gå när det passar, i sina egna små bubblor och kan ändå dela en upplevelse. Skapa ett påskquiz (läs här om vårt gps-julquiz) och se till att ha en bra skatt!

 

LEK I PÅSK: VÅGAR NI TESTA ÄGGROULETTE?

Visst är det kul när påskafton inte bara handlar om äggjakt och påskbordet utan kan vara kryddat med lite bus och lek! Vi älskar att har lite tävlingar som en del av vårt påskfirande. Här har vi klassiska 3-kampen, men vi har faktiskt 4 tävlingar, och sedan kommer såklart utmaningen äggpickning och den som alltid skapar mest glädje hos barnen: ÄGGROULETTE… Så egentligen är det kanske en femkamp…

 

lek

 

Säckhoppning, rulla ägg och skedstafetten

Klassikerna som fortfarande bjuder på lika mycket skratt som i de vuxnas barndom. En ytterligare tävling vi gärna har med är ”äggkastning”, en del som vi försöker få med genom att det blir att vi tävlar om poäng. Däremot är den mest med för att det är kul och som ett resultat av den så får vi ofta olika minnen som hänger med och pratas om länge in på påsklovet.

 

lek

Äggkastningen går ut på att kasta med längre och längre avstånd mellan personerna. Sedan kan det sluta med äggröra…

 

Inte hopplösa i alla fall… 😉

 

Hur långt rullar ditt dekorerade ägg?

 

 

Påskens bästa lek: Äggroulette – vågar ni?!

Här är vår genom tiderna absoluta favorit. Oftast brukar vi göra den som en ren vuxentävling… Ett större antal kokta ägg, några råa. En cirkel av munhuggande vuxna, pirriga barn runt omkring. En i taget så tar vi ett ägg, slår det mot pannan. Sedan är frågan, är det kletigt ägg överallt eller ska turen fortsätta… Alltså, som vi skrattar! Vågar ni köra? Tagga oss GÄRNA!

 

lek

 

Nu önskar vi er en fantastiskt härlig utepåsk – var ni än är och med vilka ni än är så hoppas vi att ni leker mycket och får besök av påskharen!

lek

HARE BRA I PÅSK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *