Möta våren med Ronja Rövardotter – en härlig tur till Sörknatten

Svenska Friluftsdagen och våren är verkligen påväg! Att dessutom få möta våren med Eskilstunafamiljen gör det ju bara ännu mer härligt. Men bäst av allt är att vi i år fick möta våren uppe på ett soldränkt berg med Ronja Rövardotters utsikt runt oss ♥

möta våren, sörknatten, alla

Sörknatten – filminspelningsplats för 40 år sedan…

Dalslands natur är spektakulär genom sin urskogskänsla, allt vatten och fantastiska vyer. Det är här många av scenerna i filmen om Ronja Rövardotter spelats in och vyerna går lätt att känna igen! (Klicka här för vägbeskrivning till Sörknatten)

 

möta våren, sörknatten, ronja rövardotter

Det sägs att en svampplockare flera år senare hittade en av rumpnisse-dockorna, vi får undersöka om sägnen stämmer – någon som vet?

Spännande vandring

För en vuxen så är det en kort men ganska intensiv sträcka, ca 1,5 kilometer men en hel del uppför (ja, nerför då på hemvägen…) Blir lite hinderbana på sina ställen med träd över stigen, trappor och klippklättring m.m.

 

hinderbana, möta våren, sörknattet

möta våren, sörknatten, trappa

 

Naturen skiftar med sina häftiga stenformationer till skogsmiljö, spänger över vattendrag och den sagolika utsikt som möter oss på toppen är speciell. Turen blir aldrig tråkig och trots att vi fick hålla emot lite i början när de flesta barnen ville rusa iväg så tog upptäckarlustan över och det blev stopp lite här och där.

 

upptäckarlust, möta våren, sörknatten

mot och dotter, möta våren, sörknatten

möta våren, sörknatten, barn på spång

 

Då vi ville hålla humöret uppe på oss alla blev det både paus med vatten och chokladboll (kanske ni ska fira chokladbollens dag den 11 maj, kolla recept här) samt en längre stund med varma mackor och saft. Det är rätt skönt att inte ha bråttom.

 

paus, möta våren, sörknatten

chokladbollens dag, möta våren, sörknatten

tonåring, möta våren, sörknatten

Topptur som fick ta tid

Väl däruppe så försvann både tid och rum. Vi letade efter fästen vi tror användes för att fästa kulisser i. Det hoppades över helvetesgap och vi njöt av utsikten. Som vi njöt av utsikten.

 

utsikt, möta våren, sörknatten

ronja rövardotter, inspelningsplats

 

Sen hittade barnen några pölar med vatten. Eller ska vi säga dy… Sysselsatte sig gjorde de i alla fall. Länge länge.

 

 

Samtidig letade vi föräldrar fram en dälpa (typ klippskreva) som badade i sol. Vi packade upp friluftsköket (vi hade med två men hade glömt bränsle till den andra…) och pappa Andreas organiserade matlagningen. Idag, utan eld och längre vandring, satsade vi på lite enklare mat – pasta med färdig pastasås och stekt halloumi.

 

 

Ja, så satt vi där. Och bara hängde. Snackade. Fascinerades av barnens fantasi. Njöt av utsikten.

 

Camp Tuxer på Ronjaberget

 

Och testade lite… Mamma Elin hade sett ett tips om att ångbaka chokladkaka på stormköket istället för att behöva mecka med dubbla grytor, osv. Så det skulle vi testa idag! Lite funderingar kring stenarnas roll i det hela diskuterades och ungefär 15 minuter senare var det dags för provsmakning.

 

 

möta våren

möta våren

Lyxade till det med lite kemikaliegrädde… 

möta våren

möta våren

Godkänt? Jajamensan!

 

Möta våren på Ronjaberget – ett lyckokast!

Vilken härlig dag vi fick. Strålande sol, trevligt sällskap, gott om tid, god mat och fantastisk utsikt. Ronja Rövardotter representerar verkligen vad kärlek till naturen är och det blev så påtagligt däruppe.

 

möta våren på ronjaberget, head

 

Det enda vi faktiskt glömde var årets vårskrik… Men vi har ju Gretas version – vrålet från lejonklippan!

 

 

 

 

 

5 tankar om “Möta våren med Ronja Rövardotter – en härlig tur till Sörknatten

  1. Vilken härlig tur och fantastiska bilder. Dit ska jag planera in en tur i sommar när vi ska till sommarstugan i Mellerud.

    Vill du dela med dig av receptet på ångkokt chokladkaka? =)

    1. Ja, och hojta gärna till när ni är i trakterna!
      Chokladkakan var vanligt kladdkakerecept, de torra ingredienserna färdigblandade (vi hade köpt färdig mix den här gången) och sedan en blandning av vatten och olja som rördes i på plats. Hemligheten är egentligen att lägga stenar i botten av en kastrull, fylla vatten precis över dem och koka upp. Ha smeten i folieform som passar i kastrullen, ställ på stenarna och ha på lock. Håll ut i åtminstone 15 minuter (beror lite på hur kladdigt ni vill ha det).

  2. Hej Zanna! Helvetesgapet är inte mer än några meter djupt ”på riktigt”. Har för mig att detta trickfilmades med miniatyrmodell av Mattisborgen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *