Tältnatt i juli – ett fint minne med mycket mat, mys och bad!

Åh. Att komma hem till våren var härligt. Sommarvärmen i helgen väckte fina minnen som låg slumrande från förra sommaren. Ett av de starkaste var från en tältnatt i juli. Vi hade besök av våra skånska vänner som vi delar naturintresset med och vi brukar hitta på lite näräventyr tillsammans. Ibland har vi paddlat kanot, någon gång har vi plockat blåbär och klättrat upp för ett berg och en gång hade vi svampplockning i spöregn. Alltid lika roligt. Det kan liksom aldrig bli jättedåligt när natur, vänner och barn kombineras!

 

tältnatt i juli, lek på stranden

Svärdsudden

Ett smultronställe att återkomma till är Svärdsudden. Lätt att ta sig till och ändå en känsla av att vara långt ifrån allt. Vi hade med oss Friluftsfrämjandets 10-mannatält för att testa det (vi valde dock att inte använda kaminen) då mamma Elin ville ha lite koll inför Strövaresäsongen. Hon, som trots att hon inte gillar att tälta ofta är initiativtagare till den här sortens äventyr…

 

tältnatt i juli, 10-manna

tältnatt i juli, resa tält

tältnatt i juli, modiga barn

tältnatt i juli, utsikt från tältet

Två modiga tjejer ville gärna tälta själva så ett 2-mannatält sattes upp och inreddes snabbt med liggunderlag, sovsäckar och lite naturpyssel.

Mycket mat!

Väl på plats så sticker barnen ut på upptäcktsfärd medan elden startas. Först ut är plättar till mellanmål. Förberedd smet hemma och barnen fyller på med blåbär plockade direkt på stället.

 

tältnatt i juli, plättar med blåbär

 

Efter att ha fyllt på med energi så lockar sjön. Dags för första badet. Det skulle bli många till under helgen… Under tiden så börjar de vuxna med kvällens middag. Det är liksom det som är så härligt när familjen är på tur – att det finns tid att bara njuta av matlagningen! Att sitta och bara snacka runt elden ger så go känsla.

 

tältnatt i juli, bad

tältnatt i juli, gemenskap

tältnatt i juli, risotto på stekhäll

 

Pappa Andreas tycker ju att utematlagning är kul så det ska alltid till ”det lilla extra” när han får chansen. Den här gången var det en risotto med kött, kantareller och grönsaker som serverades. Och efter bad, stenhoppslek, solen som värmer och massor av lek på strandkanten så slukades det med god aptit. Utomhus är bästa kryddan!

 

tältnatt i juli, risotto

tältnatt i juli, utomhus är bästa kryddan

tältnatt i juli, pappa

 

Efter middagen drog vi ner på tempot. Barnen fick varsin kniv och satte sig att tälja medan vi värmde lite te och kaffe på maten. Under tiden hade vi fått fin glöd och föräldrarna trollade fram lite kvällsmys – s’mores! Att sedan trippa ner till vattenbrynet och tvätta bort marshmallowskladd blev ett spännande inslag för Salim.

 

tältnatt i juli, tälja

tältnatt i juli, glöd

tältnatt i juli, smores

tältnatt i juli, tvätt i sjön

 

Snart smög lillebror in i tältet för sin absolut första tältnatt. Pirrigt uppspelt men ändå trött efter en heldag utomhus. En liten nattsaga senare så somnade han gott.

 

tältnatt i juli, tälta med barn

Tältnatt i juli

När mörkret smög sig på så fick brasan mer fart igen. Barnen leker ännu mer vid strandkanten och föräldrarna förbereder ännu en överraskning – popcorn! Detta poppande skapade så mycket glädje och till och med några truddelutter.

Sen var det väldigt mycket dags för tandborste och att krypa in i tältet.

 

tältnatt i juli, lek med stenar

tältnatt i juli, njuta

tältnatt i juli, popcorn

tältnatt i juli, tandborstning

 

Nattbad

En magiskt solnedgång och den ljumma sommarkvällen lockade fram tokiga mamma Elin och plötsligt var det nattbad på gång istället för godnatt! Här hör det nog till att berätta att mamma Elin ALDRIG badar, spelar oftast inte någon roll hur varmt det än är – hon tycker det är för kallt för att vara värt det. Men nu var det alltså dags, klockan ingen aning smög vi i vattnet och Åmålsbarnen kan fortfarande prata om kvällen när till och med mamma badade – hahaha.

 

tältnatt i juli, solnedgång

tältnatt i juli, galen mamma

tältnatt i juli, bada i solnedgång

En tältnatt i juli som verkligen bjöd på lycka!

Blåbärslycka

Till frukost kokades det havregrynsgröt och varm choklad, ja och såklart nyplockade blåbär petades ner i gröten. Mer bad, mer täljande och mer häng innan vi packade ihop oss och drog oss hemåt. På hemvägen så plockades det ännu mer blåbär som blev till dagens första mellanmål – blåbärspaj!

 

tältnatt i juli, barn som täljer

tältnatt i juli, balans

tältnatt i juli, plocka blåbär

tältnatt i juli, blåbärspaj

tältnatt i juli, lugn och ro

Nu drömmer vi om en liknande tältnatt i juli, eller ja – i sommar ska vi få till någon form av äventyr även om det kanske blir med vår husvagn någonstans i Sverige 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *