Snö på jul – ett välkommet lyckopiller med massor av snölek!

Så sitter vi här i Lofsdalen, i vår stuga där allt är sig likt. Inga kontakter med andra, våra egna saker i skåpen. Men det är snö utanför. Och det är de nära kära som är här. Fast vi saknar några. De som nu sitter hemma med konstaterad covid-19. När detta uppdagades blev det karantän för hela vår familj som en del i smittskyddet och det är lååååång väntan på provsvaren. Men så är de här, tisdagen den 22 december får vi veta att vi är negativa allihop! Så nu är vi äntligen här i Lofsdalen igen. Vi har snö på jul!

 

snö på jul - värt en dans!

Lyckodans när vi stöter på första snön, Vasaloppsstarten i Sälen.

 

Snö på jul – rena lyckopillret

Då vi inte är förberedda för att det ska bli några veckor i stugan så landar vi ganska abrupt i vår vintervärld. Ganska snabbt kastar vi av oss alla måsten och inser att vi får bara vara snarare än tro att det är som vanligt. Det innebär att det är julgran på Elins födelsedag, det saknas tårta på Johns födelsedag men också att det är en årlig längdskidtur på julafton.

 

 

Pulsa i snön vår nya vardag

Dessutom är det snö på jul! Så vi njuter. Trots att det är en annorlunda jul. Samtidigt är så mycket som det ska vara. Vi spelar spel på kvällarna. Morbror och moster leker timtal i snön med syskonbarnen. Det är timtal i snön, bara pulsa runt och busa för de mindre. Pulsa runt och leka för de äldre. Turer på fjället i snöstorm för vuxna. Samtidigt som hundarna pulsar ut i djupsnön på vidderna.

 

 

Pulka i alla dess former, snö på jul bjuder på LEK!!

Det är några blandade ”farkoster” som finns i vår skoterbod. En mycket populär leksak är en typ snowboard fast framåt, inga fötter sitter fast och vi håller balansen med hjälp av ett snöre… Det är också två snowracers, en snabb madrass, en pytteliten sittmadrasslapp, en snösurfingbräda och en traditionell pulka i vårt utbud. Hela familjen njuter av bus i backen. Både det klassiska tåget skapar tjut av skratt, att mamma ger sig in i leken gör det inte sämre. Morbror som alltid ska vara värst kommer med snöskyffeln och plötsligt bygger vi gupp för nya upptåg. Alltså, snö på jul måste vara bland det bästa som finns!

 

 

Fika i snö på julen, då är det extra allt!

För oss är ju varm choklad den optimala drycken utomhus (läs här om friluftslivets champagne) och självklart njuter vi av den nu, med extra allt. Samtidigt, så här på jullovet, dyker det även gärna upp varm glögg i termosen och vi doppar glatt mammas mormors pepparkakor.

 

fika hör till när vi leker med snö på jul

 

Snö på jul – timmar utomhus gör kroppen glad

Just nu när snön faller, och har gjort så konstant i snart ett dygn, är det snögrottor i skenet av morfars strålkastare. Vilken lycka att ha en morfar som kan trolla fram ljus i snöstorm! Barnen möter mormor i hallen när de är inne och hämtar buffar med orden: när det är snöstorm måste man vara ute och leka! Sedan skuttar de ut igen, och leker i några timmar till. Det är trötta, ömma en nöjda kroppar som sjunker ner i bastun. Därtill kommer några uppfriskande nakendopp i snön. Tur vår stuga är ytterst på en kant… Men nästa morgon är vi på det igen, ut i snön och njut av jullovet.

 

Snö på jul – vilket lyckopiller!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *