Vem kunde ana att årets sista dag kunde börja så bra? Snöyoga! I skenet av en brasa tidigt på morgonen ser vi himlen skifta färg från djupblå till stålgrå till dimmvit (vet inte ens om ordet finns…) och samtidigt guidar vår tränare Hanna oss genom rörelser som är anpassade till snö, renfällar och tjocka kläder.
Snöyoga i minusgrader och nattljus
Vid 8.30 är det en grupp på 8 personer som pulsar från parkeringen vid Karins sportbod ner mot Lofssjön där ett stort eldfat lyser upp med värmande brasa. Redan nu är det mäktigt med den snötäckta sjön och bergen som tornar upp sig i varierade grader av vit bakom. Och ju längre in i passet vi kommer desto mer medveten blir jag om naturen och omgivningarna. När vackra snöflingor singlar ner på renfällen framför mig i en sittande position så är det nästan lite magiskt.
Fokus på upplevelsen
Renfällarna ligger i en cirkel runt och hela gruppen blir avslappnade när Hanna inledande berättar lite om sig själv, om Lofsdalen och det som händer i byn. När vi drar igång är det med att hitta andningen. Gärna med att blunda men det är svårt, blicken går hela till de fladdrande lågorna. Det är något meditativt i det med…
Sedan gör vi en del klassiska stående och sittande positioner innan vi avslutar med de liggande. Vana yogautövare känner sig bekväma med det kända, ovana behöver inte fundera för det är enkelt och rakt. Fokus på att bara uppleva snöyogan. Med tjocka kläder, en renfäll som glider runt och en tränare som lyckas skapa en avslappnad atmosfär så går det inte att vara pretentiös. Så när jag surfar lite ofrivilligt med min renfäll så ser vi bara fler möjligheter till träningsformer 🙂
Fryser du inte?
Oron för att frysa är ganska stor. Den här mamman behöver ju till och med strumpor mitt i sommaren… Hur ska jag klara av att göra snöyoga i minusgrader? Det går bra. Men det gäller att inte fokusera för mycket på att ha kläder det går att röra sig med utan att ha tillräckligt med kläder för att inte frysa. Flera i sällskapet tar under passets gång av sig några av förstärkningsplaggen och det är ju mycket bättre att det är så än åt andra hållet. Själv är jag lite kall om händerna i början och önskar att jag har tjocka vantar som jag sedan kan ta av mig men i övrigt så är det faktiskt ingen fara. Jag fryser inte, fast jag gör snöyoga!
Självklart har renfällarna en stor del i detta. De isolerar helt fantastiskt och så mjuka de är så bjuder de verkligen in till snöyoga. Hanna berättar att det är via en liten butik i byn (Kokhuset) som hon har kontakt med leverantören och det är verkligen kvalitet som märks. Därifrån kommer också den värmande tranbärsglöggen som är i våra muggar när vi sakta sätter oss upp efter passet. Tillsammans myser vi ytterligare en stund vid brasan där vi sitter på våra fällar och sippar på glöggen. Ni vet, lite så där som i filmer om hur jullovet är, i våra fantasier. Och vi får uppleva det här!
SNÖYOGA – perfekt i fjällmiljö
Det är verkligen så att det känns så rätt att stå där i krigarens position på en fäll. Fjället som kuliss och brasans sken. Trötta kroppar efter skidåkning får en värdefull paus. Och lika så hjärnan. Uttrycket ”vila ögonen på något vackert” blir liksom så självklart. Det är med ro, glädje och energi som vi lämnar vår plats vid brasan och fylld av snöyogans effekt tar vi tag i årets sista dag.
Så är ni i Lofsdalen vill vi verkligen tipsa om att boka in er på något av Hannas olika träningspass. Det är fullt med idéer och spännande upplägg som hon bjuder på under de skiftande säsongerna så håll koll på hennes hemsida: Träna med Hanna – utomhusträning i Lofsdalen!
Avslutningsvis vill vi dela några fler inlägg som visar på hjärtat i Lofsdalen – och får ni möjlighet så kom hit!
Längdskidåkning i Lofsdalen – 115 km spår!