Spöklov, ett annorlunda Halloweenfirande i pandemitider…

Av någon anledning som vi föräldrar inte riktigt har koll på så har Halloween blivit en av barnens absoluta favorithögtider. I år är det framförallt lillebror, vår familjehemsplacerade blivande 7-åring som har längtat och planerat hur detta ska firande ska vara. Då blir de rekommendationer som kommer om att undvika ”bus eller godis” som en väldigt ledsam nyhet. Hur ska vi vända detta? Vi börjar med ett uppskattat besök på Spöklov hos Häxan på Tomteland. 

 

Spöklov på Tomteland, perfekt start på vårt Halloweenfirande!

Ni vet ju sedan tidigare (läs här om ett av våra besök på Tomteland) att vi är barnsligt förtjusta i Tomteland som ligger precis utanför Mora, på Gesundaberget. Även under höstlovet har de öppet, nu med Häxan i centrum och Spöklov är en perfekt start på våra planerade Halloweenaktiviteter.

 

häxkusiner på spöklov

Läskigast och mest populära figurer på vårt spöklov

För oss som är där ganska regelbundet så finns det några av karaktärerna som är favoriter sedan tidigare. Häxan är en sådan, busmössen likaså. Men nu, på spöklovet, så dyker det upp några nya spännande figurer.

LYKTGUBBEN

Läskigast är Lyktgubben! Denna läskiga figur glider in bland oss besökare, stirrar och ibland pekar lite obehagligt. Men när Irma faktiskt har både en ”arga leken” med Lyktgubben och dessutom tillslut vågar fråga om han kan prata så blir det en speciell relation dem emellan. När då vi i slutet av dagen sitter och äter medhavd ”ris a la Malta” så smyger Lyktgubben upp bredvid Irma. Lillebror blir så överraskad att han bara stumt kan peka. Gissa om Irma flyger en halvmeter upp när hon upptäcker honom bredvid sig. En av de absoluta höjdpunkterna det här spöklovet!

 

spöklov, lyktgubben

 

NATURIA

En mycket vacker kostym har figuren Naturia som väcker fascination och beundran hos oss alla. Figuren är väktare av djuren och skogen, hon kan också med hjälp av tomtekraften även läka naturen. Med den övernaturliga aura hon har tilltalar hon verkligen barnen och det är nästan som de tilltalar en kunglighet när de smyger fram och ber om att få vara med på bild tillsammans med henne.

 

Naturia, spöklov på tomteland

 

Skugglandet lockar med sina spöklovsfigurer

Äntligen har Helge-rundan flyttat ut från Tomteland och vilket lyft för parken. Nu finns där ett Skuggland, Drakland, en Förtrollad bäck och barnens sedan tidigare stora idol – Huldrans glänta. Huldran, en figur som tar hand om naturen, djuren och som är stark, personlig och listig. Det är också hon som i slutet av dagen spelar en avgörande roll när Drakjägaren ska övervinnas. I Skugglandet hänger också Skuggvittran med sina busiga Grim och Grym för att försöka förstöra skogen. Som tur är finns det ett spel där de goda kan utmana de goda. På Spöklovet hänger också Vampyria i Skugglandet och letar efter sin fladdermusbjörn…

Vampyria, spöklov på Tomteland

Trillingtrollungar med trollmor

I informationen inför att vi ska besöka Tomteland finns det med att de som vill får gärna komma utklädda. Självklart nappar barnen i familjen på detta och när det dessvärre blir klart att storasyster inte kan följa med, förkylningssymptom, så landar beslutet på att de ska vara trillingtrollungar. Så mamma får finna sig i att gå en hel dag med smuts i ansiktet och en svans…  Men lyckan med att de tre trollungarna springer runt nöjda gör det värt det. Vad gör man inte liksom… haha.

 

 

Spöklovet är lätt värt en resa på 3 timmar enkel resa!

Vi har ganska prick 3 timmar från Lofsdalen till Gesunda. Drygast är biten mellan Sveg och Orsa som BARA ÄR SKOG. På riktigt. Bara skog… Och vi tycker det är värt det. Barnen tycker det är värt det. Helt ärligt så är mamman lite orolig för hur 9-åringarna ska tycka att det är när vi väl är på plats, ska de tycka att det är tramsigt och att det bara är skådespelare som ”gör sin grej”? Men de tillåter sig att släppa loss fantasin, att våga uppleva det som Spöklovet erbjuder. Och så härligt det är att se. Det är lätt värt 3 timmar enkel resa för den upplevelse som Tomteland erbjuder på Spöklovet!

 

spöklov

 

Hur funkar Spöklov med Covid-19?

Ja, för oss är detta en ständigt aktuell fråga i dagsläget. Tomteland är i stort sett helt utomhus. Vi har med oss all mat och dryck själva så det enda av deras faciliteter vi behöver använda är toaletterna. Och är det något som sköts noga numera så är det hygienutrymmen.

 

ris a la malta, spöklov

 

Det var lång kö av spöklovsfirare när vi ankom vid kl 10 men i och med att vi hade några svansar och lite smink att fixa så hann denna kö jobbas undan. Sedan spreds publiken ut i parken och det var inte lika märkbart längre. Men i slutet så samlas väldigt många för att dels se striden mellan Drakjägaren och Alven/Huldran samt finalen på Felomedifestivalen och discot. Då blev det ändå väldigt trång men det är klart, det är ju faktiskt upp till oss att hålla avstånd. Möjligheten finns.

 

Spöklov på Tomteland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *