Utflykt med utsikt – en efterlängtad skotertur till Sömlingshågna, Lofsdalen

Redan när vi pratade om att skaffa den där andra skotern till stugan så var den på tal. Skoterturen vi så länge fantiserat om. En utflykt med utsikt är vad Sömlingshågna enligt utsago erbjuder på men aldrig trodde vi att verkligheten skulle slå fantasin! Idag kom vi äntligen iväg på vår efterlängtade skotertur till Sömlingshågna, fjälltoppen som vi dagligen ser från stugfönstret. Som ligger på andra sidan Lofssjön. Så idag blev det en heldag i strålande sol, klarblå himmel, milsvidd utsikt och nöjd familj. En magiskt utflykt med utsikt.

 

utflykt med utsikt, stopp på fjället

Packning och egna uppdrag

Som vi tidigare har berättat så blir vår familj lite lätt övertänd när det är dags för äventyr. Vi har lärt oss den hårda vägen att det gäller att hålla barnen engagerade för att inte tappa kontrollen fullständigt… Så morgonen började med att diskutera matsäck. Bestämt blev tomatsoppa med pasta i, och bröd till det, som första lunch. Med i packningen skulle också kakor och varm saft som mellis och även allt för att kunna grilla burgare som tidig middag. Mamma och pappa slängde med några tepåsar och kaffepulver också…

Steg 1 är att alla gör sig själva i ordning, ramsan lyder: underkläder, underställ, håret och tanderna – glöm inte varma strumpor. Därefter så var det lite olika uppdrag som delades ut. Agnes tog ”utetjänst” vilket innebar att leta fram stjärtlappar, renfällar och skidor samt skotta fram vår skotervagn.

 

 

Greta fick hand om att tillsammans med pappan göra tomatsoppa, ta fram bröd från frysen samt plocka fram alla barnens ytterkläder samt tjocktröjor. Irmas uppdrag var att fixa med tillbehör till burgarna. Salim och pappa jobbade med att ta fram allt ”runt omkring” som vattenflaskor, tepåsar, sporkar och kåsor, toapapper osv. Självklart var det också de som fick ta hand om det ärofulla uppdraget att få med tre sorters kakor (fler matsäckstips finns här). Sen var det bara det där med att packa skotrar och vagn rätt också….

 

utflyktsdags, utflykt med utsikt

Gänget i väntan på avfärd <3

utflykt med utsikt, dags att åka!

Skotertur med hund

Då vi inte ville lämna Tesla kvar hemma hela dagen fick Agnes en stående plats i vår skotervagn. Inte henne emot om vi tolkade hennes leende rätt. Hon hade då att hålla i hunden så att Tesla inte plötsligt skulle få för sig att hoppa ur i farten. Tillsammans med henne satt antingen Greta eller Irma, ofta sjungandes… Salim och någon av småtjejerna satt på varsin skoter med en förälder. Ska i ärlighetens namn säga att vi inte tror att Tesla direkt njöt av själva skoterturen så hon kommer kanske inte vilja blogga om sin utflykt med utsikt direkt… Men nöjd över att få vara med när vi väl stannat verkar hon ändå vara.

 

utflykt med utsikt, skotertur med hund

redo för avfärd, utflykt med utsikt

Tänk att fel kan bli så rätt

Ja, nu var det en för oss ny tur på ett nytt fjäll så det blev att ta fram kartan vid några tillfällen. En häftig ”renövergång” blev också vårt första stopp där vi byggde en solgrop, drack tomatsoppa och lekte lekar.

 

kartläsning, utflykt med utsikt

renövergång, utflykt med utsikt

Renövergång!

solgrop, tomatsoppa, utflykt med utsikt

utflykt med utsikt, skoterutflykt

 

Efter en stund samlade vi ihop oss och konstaterade att vägen runt skulle ta lite väl lång tid så vi valde att åka tillbaka en bit och ta ”andra hållet”. Och så häftiga vyer som mötte oss!

Vilka vyer! Utflykt med utsikt

Utflykt med utsikt

Titta! Titta på bilderna – kan ni känna magin? Vi vill så gärna dela detta med er men det är svårt att få till bilder som speglar det fantastiska som denna 5:e årstid bjöd oss på idag. Alla i familjen är rörande överens om att den här dagen nog kvalar in som en av de bästa vi haft här i Lofsdalen. På alla år… Och då började vi vara här 2002…

 

skoter i strålande sol, utflykt med utsikt

utflykt med utsikt, barn som leker

 

En dröm går i uppfyllelse

Något som alltid funnits med i de där fantasirika drömplaneringarna om vårt besök ”dit över” är att åka snowboard på den orörda snön. Idag besannades den 🙂 Visserligen var vi så begeistrade i utsikten att vi nästan missade tillfället (vi ville inte göra det inom naturreservatet då vi var osäkra på reglerna, ska kollas inför nästa tur för säkerhets skull). Men en snabb spring uppför och några härliga skär nerför gjorde dagen för pappan.

offpist snowboard, utflykt med utsikt

snowboarding, utflykt med utsikt

lycka, utflykt med utsikt

 

Och vi andra hann knappt se det då vi plötsligt hade en mindre renflock (6 stycken) som promenerade förbi alldeles nära. Greta är vår ständige upptäckare så hon traskade ut över vidderna för att se lite mer.

 

renar, utflykt med utsikt

Hågntjärn – ett litet paradis på jorden

Ja, det brukar ju skrivas så om resmål i fjärran länder men över krönet så dök plötsligt detta smultronställe upp. Och vilken pärla. Som en knutpunkt passerade både skoterspår och fina längdspår precis vid foten av ett häftigt bergsmassiv. Precis i kanten av Hågntjärn låg denna grillkåta, ett utedass och en övernattningstuga. Självklart blev det upptäcksfärd och vi fick tillfälle att gå igenom hur nödsituationer i fjäll kan uppstå och hur en sådan stuga kan betyda liv eller död.

 

utflykt med utsikt, Lofsdalsfjällen

knutpunkt, utflykt med utsikt

nöd i fjällen, utflykt med utsikt

Matlagning, skidåkning och ett vilset barn

Så här slår vi läger i flera timmar. Ja, vi har faktiskt ingen aning om hur länge vi var där men när vi plötsligt tittade på klockan så var det redan närmre halv fem och verkligen dags för hemfärd. Men så kan det vara när en bara är här och nu.

 

hemfärd, utflykt med utsikt

 

En eld startades i grillkåtan och till sin hjälp med burgarna hade pappan både Irma och Salim. Agnes gick och pysslade utanför medan mamma Elin och Greta spände på sig skidorna och testade spåren lite. Men som den upptäckare Greta är så ville hon snart testa lite utanför… Nåväl. Välsmakande burgare, lite provåk med stjärtlapparna och skönt solhäng gjorde dagen perfekt.

 

burgare, utflykt med utsikt

middag, utflykt med utsikt

outdoor cooking, utflykt med utsikt

stjärtlapp, utflykt med utsikt

solgrop, utflykt med utsikt

 

Bergsmassivet lockade Greta otaliga gånger och när vi sedan gjorde en ytterligare tur efter maten så svängde hon av igen och satte av mot foten av det. Inte ont anande åkte mamma Elin en stund till på spåret och vände sedan tillbaka. Övertygad om att Greta återvänt sedan länge. Men nej då. Hon hade hunnit lång upp längs bergssidan! En viss rädsla hade då smugit sig på henne och hon ropade på hjälp. Som tur är har hon gått Hitta Vilse-kursen så hon stannade där hon var och vi kunde snabbt undsätta henne.

 

Greta på tur, utflykt med utsikt

ut på tur aldrig sur, utflykt med utsikt

nästan vilse, utflykt med utsikt

Det kan vara så att vi behövde stanna några gånger och bara se ut över vidderna. För vilken utflykt med utsikt vi fick!

 

skotertur, utflykt med utsikt

glädje på tur, utflykt med utsikt

ut på tur aldrig sur, utflykt med utsikt, glädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *