Valborgsfirande i skogen med Friluftsfrämjandet

Pandemin gör ju att det i inte anordnas några stora brasor som kan samla människor. Elden är ju trots det, eller som tur är, symbolen för valborg. Så även i år. På eftermiddagen samlar vi barnen i våra barngrupper genom Friluftsfrämjandet för ett litet gemensamt valborgsfirande utomhus med gott om plats för att hålla avstånd. Därmed kan vi njuta av ett valborgsfirande i skogen och välkomna våren.

Olika uppdrag för gemensamt valrborgsfirande

Frilufsarna (barn i åldrarna 9-12 år) får ansvaret för att starta två brasor. Grunden för vårt valborgsfirande. De börjar med en introduktion i att hantera yxa och sedan förbereda inför att starta elden.

 

valborgsfirande
valborgsfirande
valborgsfirande
valborgsfirande

 

Våra Strövare övar för att få sitt knivkörkort så den här träffen ska de tälja sin egen grillpinne. Efter vissa problem i att hitta en lämplig pinne för ändamålet (lagom storlek i längd och tjocklek samt gärna hållbar och fräsch) så sprider det sig en koncentration i lägret. Alla hjälps åt för att förbereda inför vårt valborgsfirande så några hjälper även till att tälja grillpinnar till våra mullar.

 


valborgsfirande
valborgfirande

 

Mullegruppen samlas samtidigt för gemensam vandring till vårt Valborgsfirande. Det är mycket upptäckarlust i gruppen och på vägen blir det några stopp för skogskurragömma.

 

Perfekt glöd och klassiker ramar in Valborgsfirandet

Vi grillar korv, äter matsäck och leker i skogen. Det är nästan en hel timme där vi bara är där med brasan som samlingspunkt och naturen vår lekplats. Ledare Elin introducerar S’MORES i en variant där chokladen redan finns på kexet. Vi skojar inte om barnen åt 10-talet var…

 

valborgsfirande
valborgsfirande

 

Plötsligt ljuder låten Längtan till landet (Vintern rasat…) genom skogen och alla stannar upp. Det blir en outtalad signal för samling i lägret där vi först hurrar för våren (inspiration från Madicken) och sedan gör vi vårskriket (inspiration från Ronja Rövadotter).

 

Valborgsfirande eller att maja – vad är er tradition?

I vår familj har vi otroligt blandade traditioner med oss in i den här helgen. För mamma Elin från Säffle, södra Värmland, är det som är mest uppmärksammat absolut brasa på Valborgsmässoafton. Valborgsfirandet i barndomsminnet är förknippat med god mat, sång vid brasan och att få träffa många människor sent på kvällen. Pappa Andreas har med sig det skånska fokuset på Siste April där sillalunchen är ”huvudakten” på dagen förutom det enorma Valborgsfirande som studenterna i Lund står för. Väl här i Dalsland lär vi oss uttrycket ”att maja” som innebär att familjerna på förste maj packar picknickkorgen för en utflykt i naturen med massor av gottigheter. Detta är mycket starkare tradition än valborgsfirandet med brasan kvällen innan. Otroligt spännande att det kan vara så olika!

 

valborgsfirande

Vad har ni för traditioner den här helgen?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *